Volgens de Litouwse minister van defensie Margiris Abukevicius hebben bepaalde telefoons van Xiaomi een ingebouwd systeem om inhoud te filteren op termen zoals ‘bevrijd Tibet’, ‘lang leven de onafhankelijkheid van Taiwan’ of zelfs ‘democratische beweging’. Hij baseerde zich daarbij op een regeringsrapport. De minister raadde zijn landgenoten aan geen Chinese telefoons meer te kopen en mensen die er een hebben die niet meer te gebruiken.
Dat filter in Mi 10T van Xiaomi zou voor het EU-gebied zijn uitgeschakeld, maar zou van afstand weer kunnen worden ingeschakeld, aldus het rapport van het nationale cyberveiligheidscentrum. Tot nu toe schijnt het bedrijf nog niet te hebben gereageerd.
De relaties tussen Litouwen en China zijn bekoeld nadat Taiwan zijn vertegenwoordiging in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen min of meer had opgewaardeerd door er het predicaat Taiwan aan te hangen. Andere Europese landen en ook de VS proberen China niet voor het hoofd te stoten door de naam van de Taiwanese hoofstad Taipei te gebruiken voor vertegenwoordigingen van Taiwan. De Litouwse minister-president Ingrida Šimonytė heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om steun tegenover China.
Volgens het rapport zou de Xiaomi-telefoon ook versleutelde gebruiksgegevens doorsturen naar een server in Singapore. In een telefoon van Huawei (P40) vonden de onderzoekers een veiligheidslek maar geen enkel in die van een andere Chinese fabrikant OnePlus.
Huawei ontkent
Een vertegenwoordiger van Huawei in de Baltische landen stelde dat de telefoons van dat merk geen gebruikergegevens doorsturen. Volgens het Litouwse veiligheidscentrum zijn de bevindingen niet alleen van belang voor Litouwen.
Bron: the Guardian