Het lijkt wel of bij veel mensen een rechthoekige plak materiaal aan hun handen is gegroeid, een mobiel uitgroeisel om te voorkomen dat we ook maar iets missen wat elders op de wereld gebeurt, hoe onbelangrijk ook. Keer op keer blijkt dat die innige verbondenheid tamelijk link is. Journalisten zijn wat dat betreft net mensen, waar de telefoon geldt als onmisbaar aangroeisel (attribuut). Er zijn bedrijven, waarvan de Israëlische NSO Group een van de bekendste is, die er lol in hebben en hun emplooi vinden in het maken van programmatuur om in te breken bij telefoons van mensen. Grappig is dat dat bedrijf zegt het te doen ter verhoging van de veiligheid in de wereld…
De NSO Group verkoopt Pegasus waarmee onze veiligheid verzekerd zou moeten zijn , maar het programma wordt ook gebruikt om mensen die kritiek hebben op hun regering of om journalisten en politici te bespioneren, zo blijkt uit een gezamenlijke onderzoek van de Washington Post en Le Monde.
Er zou een lijst uit 2016 zijn met slachtoffers wier telefoon zou zijn gekraakt. Die kwam in handen van de in Parijs gevestigde non-profitorganisatie Forbidden Stories en Amnesty International. Zij deelden de lijst met de zeventien internationale media uit tien verschillende landen die aan het grote onderzoek meededen.
Volgens de NSO Group is het programma uitsluitend bedoeld om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen. In reactie op de bevindingen ontkent het bedrijf dat de lijst van 50 duizend telefoonnummers bespioneerde telefoons bevat. Volgens een advocaat van het bedrijf zou het kunnen gaan om nummers die klanten van NSO voor andere doeleinden hadden opgeslagen. Er zouden gebrekkige aannames en feitelijke fouten in het onderzoek zitten, het bedrijf zegt een aanklacht wegens laster te overwegen. Volgens The Washington Post volgt er meer nieuws over dit onderwerp. Ik voorspel dat die aanklacht van laster niets terechtkomt….
Bron: de Volkskrant