India censureert Facebook

Narendra Modi, premier van India

India’s premier Narendra Modi is een steile hindoe (afb: WikiMedia Commons)

Internetters in India moesten constateren dat berichten met #ResignModi niet via Facebook waren te zien. Er waren duizenden berichten die de premier van het land, Modi dus, aanspoorden ontslag te nemen vanwege zijn geknoei in de bestrijding van het coronavirus (althans in de ogen van de opstellers). India heeft al vaker sociale media gekneveld als de kritiek op de regering wat al te heftig werd (naar de mening van Modi c.s.).
Gebruikers die op zoek gingen naar #ResignModi kregen een melding dat de berichten tijdelijk onbereikbaar waren aangezien de inhoud niet strookte met de gemeenschapsnormen. Facebook beweerde dat de blokkade een ongelukje was en niet het gevolg van een bevel van de Indiase regering. De blokkade, per ongeluk of niet, kwam nadat Twitter kritiek had gekregen voor het verwijderen van vijftig berichten die kritisch waren over de Indiase regering. Facebook en Instagram hadden eerder al berichten geblokkeerd over Modi op bevel van de regering, aldus de Wall Street Journal.

India blijkt grote problemen te hebben het coronavirus de baas te worden. De ziekenhuizen worden overlopen en het aantal overlijdens en nieuwe gevallen van besmettingen (nu zo’n 360 000 per dag) stijgen tot grote hoogte.  Het steekt in India vooral dat het land veel van de vaccinproductie in handen heeft, maar die wordt voornamelijk uitgevoerd. Opmerkelijk is dat in februari nog het verhaal de ronde deed dat het virus in India op mysterieuze wijze was verdwenen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.