“5G kan techreuzen onmisbaar maken”

Dreigingen 5G

Een Europese ‘wolk’?

De techreuzen van Amerikaanse oorsprong zoals Amazon, Microsoft en Google zouden volgens een rapport van de Franse associatie voor technologie-onderzoek (ANRT) ‘onvermijdbaar’ kunnen worden, ook voor de telecombedrijven, door de invoering van het (mobiele) 5G-netwerk.Discussies over 5G gaan vaak over gezondheid of de milieu-effecten van die techniek, maar volgens de ANRT zou er nog ‘gevoelig’ kantje aan die communicatietechniek kleven: de dreigende almacht van de techrreuzen en ‘wolkmeesters’ als Google, Microsoft en Amazon. Die hebben hun (wereldwijde) webopslagcapaciteit als ‘speerpunt’ in de strijd gegooid, waardoor ook telecomaanbieders niet meer om die bedrijven heen kunnen, zo waarschuwden de opstellers.
De ‘doorbraak’ die 5G zou zijn heeft alles met technologie te maken. In dat systeem krijgen computers een overheersende rol. Dat betekent dat daardoor het verzamelen (en vermarkten) van gegevens drastisch zal veranderen.

De technreuzen hebben de beschikking over kennis van de benodigde programmatuur en over gegevensopslagruimte. Dat betekent dat ze kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden die 5G biedt voor allerhande toepassingen zoals de zelfsturende auto, het internet der dingen of het aansturen van productielijnen. Daarmee zouden deze bedrijven nog machtiger kunnen worden dan ze nu al zijn, zo stelt het rapport.

Onafhankelijk

Er zou onafhankelijk toezicht moeten komen, vinden de opstellers. Die zou de veiligheid van de wolkdiensten moeten controleren, maar er ook op moeten toezien dat het internetverkeer netjes functioneert. Er schijnt een Europese ‘wolk’ in de maak te zijn, GAIA-X. De EU is ook druk bezig digitale markten te reguleren.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.