TikTok voor Engelse rechter over dataverzameling

Anne Longfield

Gewezen kindercommissaris Anne Longfield (foto van haar Twitterprofiel)

Anne Longfield, vroeger belast bij de politie met kinderrechten, heeft videoplatform TikTok voor de rechter gedaagd vanwege het, volgens haar, illegaal verzamelen van gegevens over kinderen. Ze daagt met TikTok ook de moedermaatschappij uit, ByteDance. Ze zou miljarden aan schadevergoeding eisen.
Volgens Longfield zijn ongeveer 3,5 miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk getroffen. Ze stelt dat ieder kind dat TikTok gebruikt heeft sinds mei 2018, oftewel sinds de introductie van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) in Europa, betrokken kan zijn. Het zou gaan om, onder meer, telefoonnummers, video’s, foto’s, verbindingslocaties of zelfs biometrische gegevens voor gezichtsherkenning. De klacht stelt dat TikTok gegevens verzamelt zonder voorafgaande melding, en dus ook zonder instemming, zoals de wet eist.
Volgens Longfield blijft TikTok – dat wereldwijd 800 miljoen gebruikers telt – opzettelijk vaag over gebruikersgegevens. “We willen dat TikTok zijn twijfelachtige praktijken van dataverzameling stopzet en we vragen dat het alle privé-informatie wist die het illegaal verkregen heeft terwijl kinderen de applicatie gebruiken.”

Ongegrond

Een woordvoerder van het TikTok stelt dat de klacht ‘ongegrond’ is. “Het privéleven en veiligheid zijn absolute prioriteiten voor TikTok en we hebben robuuste praktijken en technologieën om alle gebruikers, vooral jongeren, te beschermen.”

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.