Blokkeren van Trumps twitterprofiel zou juist maar gevaarlijk zijn

Twitter op de beurs

Twitter-spandoek op de gevel van de beurs in Wallstreet

Twitter-baas Jack Dorsey stelt dat het blokkeren van het profiel van de Amerikaanse president een juiste is geweest, maar dat die blokkade ook een gevaarlijk precedent heeft geschapen: ” Ik ga het niet vieren dat Donald Trump geblokkeerd is. Dat toont ons onvermogen om een gezonde discussie te bevorderen”, zei hij.
Trump heeft heel zijn presidentiële leven via Twitter en andere sociale media allerlei kwalijke leugens en onzin verspreid, maar nu zijn presidentschap op zijn einde loopt blijken die media het aan te durven de eerste man van de VS die communicatiekanalen af te nemen. Ongetwijfeld heeft daar de aanval op de zetel van het Amerikaanse parlement (het Capitool) op 6 januari daarbij een rol gespeeld, maar Trump speelde natuurlijk al jaren met vuur.
Dorsey lijkt de reikwijdte van de maatregel in te zien. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar is het aan particuliere bedrijven, die wat dit betreft de wereld domineren, om daarvan de hoeder te zijn? Dorsey stelt dat het tijd is om daar stevig over na te denken.

Jarenlang schijnt Dorsey niet te hebben willen ingrijpen in Twitter-gezwets van ‘hooggeplaatsten’. Het publiek zou het recht hebben de meningen van die figuren te vernemen. Afgelopen jaar ging Twitter heel voorzichtig vraagtekens zetten bij al te opzichte onzin van Trump en werden sommige berichten verwijderd. Die zouden aanzetten tot geweld.
Trumps reacties tijdens de bestorming van het Capitool zou inderdaad de druppel zijn geweest om Trumps twitterprofiel op slot te doen.

Normen

Er zouden volgens Dorsey normen (afspraken) moeten komen voor sociale media. Voorlopig wil Dorsey de schade via Twitter zo beperkt mogelijk houden en werken aan meer begrip en vrede op aarde, zo liet hij heel vroom weten. Het zou natuurlijk al veel helpen als de Twitters, Facebooken en Googles worden opgesplitst in partjes, net zoals Standard Oil ooit.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.