Assange hoeft van Engelse rechter niet naar VS

Julian Assange, WikiLeaks

Julian Assange, oprichter WikiLeaks

Julian Assange, oprichter van de lekstek WikiLeaks, hoeft van de Britse rechter niet te worden uitgeleverd aan de VS. Uitlevering zou, gezien zijn toestand, volgens de rechter te belastend zijn. Assange zou het syndroom van Asperger hebben, autistisch zijn en met zelfmoordplannen rondlopen.

Assange wordt in de VS onder meer verdacht van overtreding van de Amerikaanse spionagewet. Hij heeft berichten van Amerikaanse, vooral diplomatieke, diensten wereldkundig gemaakt die waren ‘gestolen’ door de Amerikaanse militair Bradley Manning (later na een geslachtsoperatie Chelsea). Die heeft voor haarzijn daad 17 maanden achter de tralies gezeten. De Amerikaanse overheid zou in beroep gaan.
De rechter was ongevoelig voor de argumenten van de verdedigers van Assange dat uitlevering een gevaarlijk precedent zou opleveren voor de journalistieke vrijheid. Haar beslissing lijkt louter op humanitaire gronden te zijn genomen. Volgens rechter Baraitser ging Assange verder dan een journalist behoort te gaan.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.