Nederlandse leger bespioneert burgers

Weboorlog

Een oorlog maar dan met andere middelen…

We leven in een keurig land (Nederland) waar ze niet van die gluiperige dingen doen als in de VS of China. Dat zit voorlopig nog, maar wel waar is dat een groepje legerinformatici onder het mom de coronaoperatie logistiek te ondersteunen Nederlandse burgers heeft bespioneert zonder daar enige bevoegdheid voor te hebben, zo blijkt uit een artikel in NRC/Handelsblad. Inmiddels zou de eenheid haar activiteit hebben gestaakt.
De Nederlandse leger heeft sinds de corona-uitbraak heimelijk op grote schaal informatie verzameld over de Nederlandse samenleving en die geduid en verspreid in rapporten. Daarbij hebben militairen zich maandenlang verdiept in het gedrag van maatschappelijke groepen als Viruswaanzin en Gele Hesjes en het als ‘alternatief’ aangeduide medium als Jensen.nl in de gaten gehouden. Ook hebben ze de distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart gebracht en de branden in de 5G-zendmasten.

Grote hoeveelheden gegevens over de meest uiteenlopende onderwerpen belandden in een door een legerdienst gebouwd computersysteem om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. De eenheid, getooid met de (hoe popi) Engels naam Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), werd half maart opgericht om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie daaromheen. Defensie wilde al langer een centrum om te kunnen experimenteren met informatie als wapen en greep de pandemie daarvoor aan. Die eenheid maakte gebruik van open en ‘halfgesloten’ bronnen.

Weboorlog

Officieel zou het leger dit helemaal niet mogen doen. Andere overheidsinstellingen zoals politie of inlichtingendiensten kunnen het leger om hulp vragen, maar is dan verantwoording aan die diensten schuldig. Het LIMC handelde op eigen initiatief. Het zou voor het eerst zijn dat het leger zo in de fout is gegaan, happig als het is zijn expertise uit te breiden naar het nieuwe slagveld van het wereldwijde web.

Bron: NRC/Handelsblad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.