Het lijkt er op dat bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen e-krakers in het buitenland stevig hun best hebben gedaan invloed te krijgen op het verloop. Je zou kunnen zeggen dat het bewijs daarvan geleverd is met de overwinning van Donald Trump, de grootste idioot die ooit in het Witte Huis heeft gezeteld. Het zou mij niet verbazen als die malloot (verontschuldiging voor die mijn onjournalistieke betitelingen) dit najaar weer wordt gekozen ondanks al zijn strapatsen. Het lijkt er op dat e-krakers weer aan het roeren zijn, waarbij Microsoft, die met die melding komt, verwijst naar Rusland, China en Iran. Dat bedrijf zou het grootste deel van de aanvallen hebben afgeslagen. Welke invloed die op de verkiezingen zal hebben valt vooralsnog niet te zeggen.
“Die activiteit van buitenlandse groepen is de laatste weken duidelijk toegenomen zoals ook verwacht werd”, schrijft Microsoft-man Tom Burst. De groep uit Rusland wordt door het bedrijf aangeduid met Strontium, bekender onder de namen Fancy Bear of APT28. Volgens de Amerikaanse overheid werkt die groep voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Ook vier jaar geleden zou die groep actief zijn geweest door het stelen en verder verspreiden van e-berichten van mensen uit de omgeving van Hillary Clinton, de kandidaat van de Democraten. Een groot deel van hun buit is vervolgens via WikiLeaks verspreid.
De methodes van de groep zouden volgens Microsoft in de tussentijd aanzienlijk zijn verbeterd en verfijnd. Ze weet ook steeds beter haar sporen uit te wissen zodat moeilijk te achterhalen valt wie wat er achter de aanvallen zit.
In China schijnt een groep te zijn die Microsoft aanduidt met Zirconium. Die wordt al een aantal jaren in de gaten gehouden door webbeveiligers. Die groep zou zich echter meer richten op industriële spionage, maar zou nu de blik gericht hebben op, onder meer, Joe Biden, presidentskandidaat van de Democraten. Ook een ex-medewerker van Trump zou een doelwit van de groep zijn. Daarnaast heeft Zirconium het gemunt op denktanks en universiteiten, vooral met het oog op buitenlandse betrekkingen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zijn de beschuldigingen van Microsoft uit de lucht gegrepen.
Iran
Er is volgens Microsoft nog een derde groep actief rond de verkiezingen in de VS: Phosphorus. Die zou voor de Iraanse overheid werken. Voorheen zou die groep zich vooral hebben gericht op Saoedi-Arabië en het Midden-Oosten, maar die kreeg begin dit jaar de VS in het vizier. De groep zou berichten gestolen hebben van leden van de regering en van het campagneteam van Trump. Daar is al eerder door Google melding over gedaan, zij het zonder al te veel trompetgeschal. Overigens zijn die aanvallen lang niet altijd bedoeld om de verkiezingen te beïnvloeden zoals in 2016.
Bron: Le Monde