FBI waarschuwt voor e-kraakpogingen bij verkiezingen VS

De Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson

De Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson (afb: Wiki Commons)

Het e-krakersfront blijft actief en dat is niet zo vreemd als je beseft welke grote mogelijkheden dat wereldwijde web ook voor veiligheidsdiensten en criminelen heeft. Nu zouden e-krakers in twee Amerikaanse staten weer hebben ingebroken (geprobeerd in te breken) op computersystemen waar kiezers zich kunnen registreren voor de presidentsverkiezingen. Meteen gaan dan de vingers richting Rusland. De Amerikaanse federale recherche FBI heeft gewaarschuwd dat dergelijke systemen goed tegen dit soort aanvallen beschermd moeten worden.

Het zou gaan om computersystemen in de staten Arizona en Illinois. Er zouden geen bewijzen zijn dat de krakers die systemen ook daadwerkelijk zijn binnengedrongen, alleen zou er een wachtwoord gestolen zijn. De registratie van kiezers voor de komende presidentsverkiezingen is echter na de ontdekking veiligheidshalve enige tijd stopgezet. Arizona werd in juni al op de hoogte gesteld door de FBI van de kraak.

In Amerika wordt de vrees geuit dat kraakgroepen uit het buitenland willen proberen de Amerikaanse verkiezingen op 8 november te beïnvloeden. Zoals gezegd wordt dan, als in de dagen van de koude oorlog, naar Rusland gewezen. De Russische regering ontkent, maar ook dat kennen we uit die goeie, ouwe tijd.
De verkiezingen worden per staat georganiseerd. Vaak worden verouderde stemmachines gebruikt die niet goed beveiligd zijn, maar die zijn, lijkt me (hoop ik dan), niet met het web verbonden. Enkele dagen geleden bood de Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson de staten hulp aan bij de beveiliging van hun kiessystemen.

Bronnen: der Spiegel, ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.