Het progje waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA het telefoonverkeer bespioneerde is door een federaal hof van beroep in de VS illegaal verklaard. Het programma werd door klokkenluider Edward Snowden aan de kaak gesteld. Snowden, al jaren woonachtig in Rusland, leek tevreden over die veroordeling.De rechter beoordeelde dat het stiekem verzamelen van telefoongegevens in strijd is met de wet. Dat oordeel is conform een eerdere veroordeling door een rechtbank in New York. De veroordeling betreft alleen het op grote schaal verzamelen van gegevens van telefoongesprekken van Amerikaanse burgers. Inmiddels is dat programma door de NSA vervangen door een ander die ‘slechts’ de metagegevens van telefoongesprekken vergaart zoals wie wie belt, hoe lang, hoe vaak en wanneer, niet de gesprekken zelf. Ook het volgen van honderden miljoenen webgebruikers valt er niet onder.
Voor burgerrechtenorganisaties, die de zaak hadden aangespannen, gaat de rechtelijke uitspraak niet ver genoeg. Ze hadden ook geëist dat de archieven die waren aangelegd op basis van dat programma zouden worden vernietigd. Het proces werd in gang gezet door de verdedigers van vier mannen die in 2013 werden beschuldigd de als terroristisch beschouwde organisatie Al Sjabaab te hebben gefinancierd. Bij hun proces werden de met het gewraakte programma verzamelde gegevens van de NSA gebruikt. Toch wilde het beroepshof niet zo ver gaan het viertal van straf vrij te pleiten. De NSA-gegevens hadden slechts een ondergeschikte rol gespeeld in de veroordeling, vonden de rechters.
Snowden
Edward Snowden die de vuile was van de NSA in 2013 naar buiten bracht en sedert asiel heeft gekregen in Rusland, stelde dat de uitspraak hem in het gelijk stelt. Amerika aast nog steeds op zijn uitlevering. “Ik had nooit gedacht dat ik tijdens mijn leven zou zien dat onze rechtbanken de activiteiten van de NSA als illegaal veroordelen en mij in hetzelfde oordeel feliciteren met het blootstellen ervan”, twitterde hij.
Deze uitspraak is overigens niet het eindoordeel in dit proces. De regering kan weer in verweer gaan. De ultieme uitspraak zal dan van het Hooggerechtshof moeten komen.
Bron: Le Monde