Facebook blokkeert Thaise discussiegroep monarchie

Koning Thailand

Koning Maha Vajiralongkorn is sinds 2016 de nieuwe koning van Thailand. Onder de formele titel Rama X heeft hij de titel overgenomen van zijn op 13 oktober 2016 overleden vader Bhumibol Adulyadej. Koning Bhumibol heeft meer dan 70 jaar op de troon gezeten en werd door het Thaise volk vereerd als een soort halfgod (afb: thailandtotaal.nl)

Op verzoek van de Thaise regering heeft Facebook een discussiegroep geblokkeerd waarin openlijk gediscussieerd werd over het Thaise koningschap. De groep had meer dan een miljoen leden. Het Thaise koningshuis is ‘heilig’ verklaard, maar krijgt steeds meer kritiek te verduren in het al jaren onrustige land.
De discussiegroep ‘Koninklijke Marktplaats’ is maandag geblokkeerd nadat Facebook had voldaan aan het verzoek. Facebook zegt de verordening te willen aanvechten. Het bedrijf acht zich voorlopig genoodzaakt te voldoen aan de verordening.
Pavin Chachavalpongpun, de 49-jarige oprichter van de discussiegroep die zich momenteel in Japan bevindt, betreurde de beslissing en is inmiddels een nieuwe groep begonnen die al honderdduizenden leden heeft. “Door aan de verordening te voldoen, of je dat nou leuk vindt of niet, doe je mee. Je wordt een deel van de steun aan het autoritaire regime in Thailand.”
De Thaise regering zegt het verzoek te hebben gedaan aangezien die groep de Thaise wet overtreedt. Majesteitsschennis kan in Thailand een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar opleveren.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.