Amerikaanse minister Pompeo eist ‘schoon’ internet

Mike Pompeo

Mike Pompeo (afb: WikiMedia Commons)

Als je dacht dat censuur alleen in dictatoriaal geregeerde landen voorkomt dan heb je het mis. Steeds vaker spelen sociale-mediabedrijven voor censor en zelfs in die lieve EU gaan steeds vaker stemmen op iets te doen tegen nepnieuws. Dat klinkt heel aardig, maar is de begin van censuur. In de VS, waar anders, roept buitenlandminister Mike Pompeo op te zorgen voor een ‘schoon’ internet. ‘Schoon’ in zijn optiek is van vreemde (en dan vooral Chinese) smetten vrij.
De strijd om het sociale medium van Chinese oorsprong TikTok is voor Pompeo het begin geweest, maar zijn baas Trump is de strijd natuurlijk al eerder aangegaan met het dwarsbomen van Huawei, zowel de telefoons als de 5G-diensten van dat bedrijf. Pompeo wil ook andere toepassingen van Chinese origine in de VS verbieden. Met TikTok, WeChat en andere toeps van Chinese oorsprong

zouden gevoelige persoonsgegevens van Amerikaanse burgers niet meer veilig zijn, stelt de bewindsman, daarbij vergetend wat Amerikaanse veiligheidsdiensten uitspoken zonder dat er veel hanen naar kraaien.
Pompeo, ooit baas van de CIA, heeft dit grootse idee neergelegd in zijn plan voor een schoon internet. Het wordt tijd voor een Grote Schoonmaak in de VS.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.