Chrome kan nu ‘uitvretende’ reclame blokkeren

ChromelogoChrome, de webrauzer van Google, heeft nu de mogelijkheid om reclame of webstekken te blokkeren die misbruik maken van je processor, bandbreedte en stroom om cryptomunten ‘op te graven’.
In 2017 werd ontdekt dat reclame maar ook bezochte webstekken computers gebruiken om bitcoins te delven. Daar komt nogal veel rekenkracht bij te kijken. Dat dat gebeurt merkt de eigenaar van de misbruikte computer niet anders dan door zwoegende ventilatoren, snel leeglopende batterijen en, voor de goede opmerker, een toegenomen netwerkgebruik.
Als een reclame of webstek te veel van je computer vergt komt er, zo is de bedoeling van Google, een foutmelding in Chrome. Reclame die meer processorcapaciteit willen dan normale reclames worden geblokkeerd. Dat gaat dan om, bijvoorbeeld, 15 s processorgebruik in een periode van een halve of hele minuut.
Voorlopig zit die mogelijkheid nog niet in Chrome. De komende maanden wordt er mee gespeeld. In een versie van augustus zou het dan zover zijn.
Concurrent Firefox heeft het vorig jaar al een mogelijkheid geschapen om het delven van cryptomunten via jouw computer onmogelijk te maken. Ook antivirusprogramma’s zijn daar alert op. Ik vraag me dan als simpele ziel af dat als je alle reclame blokkeert je dan niet hetzelfde bereikt. Hoogstwaarschijnlijk niet, aangezien ook via weblocaties je rekentuig op deze manier misbruikt kan worden.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.