De Amerikaanse federale recherche beschuldigt China van wereldwijde digitale inbraakpogingen om te weten te komen wat er elders is gevonden in de race om een werkende behandeling van de coronaziekte. China wijst de beschuldiging als laster van de hand. Ondertussen blijken ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk supercomputers bij onderzoeksinstituten het doelwit van webaanvallen te zijn geweest. Waar de aanvallers naar op zoek waren en of ze uit China kwamen voorlopig is nog onduidelijk.
Zowel het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid als de FBI kwamen met gelijkluidende beschuldigingen, maar ze gaven geen voorbeelden of leverden bewijs. Ze waarschuwden bedrijven en instellingen die bezig zijn met de ontwikkeling van vaccins of behandelmethodes tegen de coronaziekte dat ze extra maatregelen zullen moeten nemen om hun onderzoeksgegevens te beschermen. Natuurlijk had Trump ook meteen weer zijn woordje klaar (“Wat is er nieuw?”, twitterde hij).
China heeft de beschuldiging als flauwekul van de hand gewezen. “We leiden in de zoektocht naar een Covid-19-vaccin of -behandeling”, zei de woordvoerder van buitenlandse zaken Zhao Lijian. “Het is immoreel China te belagen met geruchten en laster zonder enige vorm van bewijs.” Hu Xijin, hoofdredacteur van het Chinese blad Global Times hield het op kinnesinne. Eerder werd China er door de VS al van beschuldigd de problemen met het coronavirus lang te hebben achtergehouden voor de buitenwereld. “Er zullen nieuwe beschuldigingen volgen”, meldde hij op de Chinese berichtendienst Weibo. Hij voorspelde dat de beschuldigingen zullen verschuiven van het Wuhan-virus naar het stelen van het Amerikaanse vaccinkennis.
Clinch
Onder aanvoering van Trump liggen de landen natuurlijk al langer in de clinch. Trump voert een openlijke handelsoorlog met China en het land wordt ervan beschuldigd voortdurend op jacht te zijn naar Amerikaanse technologische kennis. Ook beschuldigen de VS China van allerlei digitale rooftochten, waarbij Chinese bedrijven hand- en spandiensten aan de Chinese overheid zouden leveren (hetgeen niet geheel ondenkbaar is). Dat heeft Huawei, concurrent van Apple en Samsung, de toegang tot de Amerikaanse markt en tot het besturingssysteem van Google (Android) gekost.
De FBI en de Amerikaanse dienst voor cyberveiligheid beloven de komende dagen met (meer) technische details te komen.
Bron: the Guardian