India dagvaardt vpn-gebruikers Kasjmir

Narendra Modi, premier van India

India’s premier Narendra Modi is een steile hindoe (afb: WikiMedia Commons)

Het openbaar ministerie in de Indiase deelstaat Kasjmir heeft gebruikers van virtuele particuliere netwerken gedagvaard die de blokkade van de sociale media in die deelstaat door de Indiase overheid wilden omzeilen. Nadat de Indiase regering de status aparte van Kasjmir ongedaan had gemaakt ontstond er grote onrust in dit toch al roerige deel van India, waarop de regering besloot de sociale media te blokkeren.

Volgens het OM zouden de aangeklaagden de sociale media hebben misbruikt om afscheiding te propageren en om aan te zetten onwettige activiteiten. Er zouden honderden ‘misgebruikers’ zijn achterhaald. De politie zou veel belastend materiaal in beslag hebben genomen. De aangeklaagden zouden ook van terrorisme beschuldigd kunnen worden. Tot op heden zijn er nog geen mensen gearresteerd. Het publiek wordt opgeroepen geen vpn’s te gebruiken om berichten op sociale media te plaatsen.
Na een blokkade die al nu een half jaar duurt, mochten de inwoners van Kasjmir eind januari weer internet op, maar daar kregen ze alleen toegang tot door de overheid goedgekeurde webstekken. Volgens critici is die censuur veel erger dan waar ook ter wereld. Die blokkade zou een voorbode kunnen zijn, vrezen ze, voor inperkingen van de vrijheden van de Indiase burgers. “Alles staat hier onder politietoezicht. Wij hebben hier geen privacy”, zegt student Ikram Ahmed. “Nu gaan mensen naar de gevangenis omdat ze sociale media gebruiken”

Status aparte

In het Indiase deel van Kasjmir, de andere delen liggen in Pakistan en China, is al tientallen jaren onrustig. Binnen de staat India, in 1948 gesticht, had Kasjmir een semi-onafhankelijke status in afwachting van een definitieve oplossing (onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan). Die status aparte is dus met een pennestreek door de huidige regering Modi, een hindoenationalist, ongedaan gemaakt.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.