De Verenigde Staten zouden Duitsland bewijs hebben overhandigd van de gemene zaak die Huawei zou hebben gemaakt met de Chinese overheid. De populaire producent van mobiele telefoons en netwerktechnologie zou achterdeurtjes hebben ingebouwd in zijn technologie om de Chinese overheid toegang te verschaffen. Grappig in dit verband is dat Amerikaanse opsporingsdiensten zoals de NSA en FBI bij Amerikaanse producenten al jaren aandringen op die achterdeurtjes. De Amerikaanse overheid heeft Huawei in de ban gedaan zonder ooit een flinter bewijs te hebben getoond van de onbetrouwbaarheid van het Chinese bedrijf. Google moest Huawei het gebruik van zijn Android ontzeggen.
De VS schijnt er veel aan gelegen te zijn om het leven van het Chinese bedrijf zo moeilijk mogelijk te maken. Boris Johnson wordt in het Verenigd Koninkrijk bestookt om toch maar niet met Huawei in zee te gaan bij de aanleg van het 5G-netwerk. Ook Duitsland wil Huawei niet uitsluiten bij de aanleg van zo’n netwerk in Duitsland. Het Duitse economische dagblad Handelsblatt meldt dat de bondsregering de bewijzen van de samenwerking tussen Huawei en de Chinese overheid zou hebben ontvangen.
Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken zou de informatie een ‘smoking gun’ hebben genoemd, waarin zou zijn aangetoond dat Huawei de Chinese inlichtingendiensten ter wille zou zijn. Dat ministerie zou gesteld hebben dat, in bottere termen geformuleerd, Huawei onbetrouwbaar is waar het om de beveiliging van het 5G-netwerk zou gaan. Huawei is tot nu toe de belangrijkste kandidaat voor de levering van dat netwerk in Duitsland en zou volgens deskundigen zowel qua prijs als technologie concurrenten de baas zijn.
Bewijs
De VS hebben nooit hard bewijs geleverd voor de beschuldiging aan het adres van Huawei. De Amerikanen wijzen er op dat Chinese bedrijven wettelijk verplicht zijn medewerking te verlenen aan de Chinese inlichtingendiensten. Buza in Duitsland volgt de lijn van de Amerikanen en stelt dat de Huaweitechnologie zou kunnen worden gebruikt voor digitale aanvallen. Met het oog daarop zou de betrouwbaarheid van de leverancier van de netwerktechnologie boven elke twijfel verheven moeten zijn. Volgens het Handelsblatt zal Huawei daar moeilijk iets tegenin kunnen brengen.
Huawei verklaart tegenover persbureau Reuters dat het bedrijf nooit iets heeft gedaan om de veiligheid van netwerken en de gegevens van klanten in de waagschaal te stellen en dat ook nooit zal doen. Het verhaal in Handelsblatt zou om oude en onhoudbare beschuldigingen gaan waar nooit concrete bewijzen voor zijn geleverd, stelt het bedrijf.
Bron: der Spiegel