Onthuller NSA-schandaal verdacht van webmisdaden

Glenn Greenwald

Glenn Greenwald (afb: WikiMedia Commons)

Glenn Greenwald, die vooral naam heeft gemaakt als onthuller van de NSA-documenten die klokkenluider Edward Snowden had ‘meegenomen’, is in Brazilië onderwerp van een justitieel onderzoek naar digitale inbraken in telefoons van openbare aanklagers en overheidsdienaars. Greenwald heeft berichten van telefoons van verschillende gerechts- en overheidsdienaren openbaar gemaakt, onder meer om de werkelijke activiteiten van de anticorruptiecommissie bloot te leggen.
De federale aanklagers verdenken Greenwald van webmisdrijven. Hij zou, volgens een verklaring van de aanklagers, onderdeel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die het afgelopen jaar heeft ingebroken in telefoons van diverse officieren van justitie en ambtenaren.
De Amerikaanse journalist die tegenwoordig voornamelijk in Brazilië woont, is een fervent tegenstander van de reactionaire Braziliaanse president Bolsonaro. De nieuwsorganisatie die Greenwald mee heeft opgericht, Intercept Brasil, publiceerde afgelopen jaar enkele artikelen die mede gebaseerd waren op de gestolen informatie van de telefoons.

In die artikelen werden vragen gesteld over de integriteit en de motieven van belangrijke vertegenwoordigers van het Braziliaanse rechtssysteem. Zo is Bolsonaro’s linkse voorganger Luiz Inácio Lula da Silva, beter bekend als Lula, in de gevangenis terecht gekomen op beschuldiging van corruptie. Velen in Brazilië houden het er op dat dat vonnis politiek geïnspireerd was.

Persvrijheid

De aanklacht tegen Greenwald heeft onrust in de Braziliaanse mediawereld veroorzaakt. Die wordt gezien als een poging tot beknotting van de persvrijheid. Journalisten, is daar de overweging, kunnen niet buiten vertrouwelijke informatie uit al of niet anonieme bronnen of van klokkenluiders. Greenwald heeft voor zijn bijdrage aan de onthullingen van het NSA-schandaal zelfs de Pullitzerprijs gekregen.

Greenwald, die nog op vrije voeten is, heeft gezegd door te gaan met zijn werk. Hij ziet de zaak tegen hem als een test van de Braziliaanse democratie. “We zijn niet geïntimideerd door deze tirannieke pogingen journalisten het zwijgen op te leggen.”

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.