Russische krakers zouden Trump hebben willen helpen

Beeldmerk van de GROe

Het beeldmerk van de Russische militaire veiligheidsdienst GROe (afb: WikiMedia Commons)

Krakers, die gelieerd zouden zijn aan de Russische militaire veiligheidsdienst GROe zouden het computersysteem van het Oekraïense oliebedrijf Boerisma zijn binnengedrongen om dat land te dwingen een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van Hunter Biden, zoon van ex-vicepresident en nu weer presidentskandidaat Joe Biden, zo meldt de New York Times.
De inbraken zouden volgens webveiligheidsdeskundigen van Area 1 in november zijn begonnen toen de eerste aanzet werd gegeven tot de afzettingsprocedure voor president Donald Trump.
Het was niet duidelijk of de krakers iets gevonden hebben, maar de geraadpleegde deskundigen achtten het niet onwaarschijnlijk dat het om dezelfde informatie zou gaan als waarnaar Trump op zoek was om iets tegen de Bidens in de hand te hebben. Trump is in die procedure terechtgekomen vanwege machtsmisbruik. Hij zou Oekraïens president Vlodimir Zelenski onder druk hebben gezet een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van Hunter Biden.

Aanval

Volgens de cyberdeskundigen zouden de aanvallen treffende overeenkomsten vertonen met de acties van e-krakers die inbraken in de computers van het nationale comité van de Democraten in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016. Daar gebruikten de krakers bekende hengelmethodes om toegangscodes te verkrijgen. Ook Boerisma werd zo benaderd, aldus de onderzoekers van Area 1.

Ook hier weer tuinden sommige medewerkers in de officieel aandoende e-berichten van de krakers, die daardoor toegang kregen tot de computers van het bedrijf en dochterondernemingen.

Bron: CNet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.