Moeten dictators zoals Xi en de Noord-Koreaanse Kim nu gaan vrezen voor hun baan? Hoe dan ook, onderzoekers van de universiteit van Maryland hebben een systeem ontwikkeld, Geneva gedoopt, waarmee de censuur op internet automatisch zou kunnen worden omzeild. Geneva zou in China, India en Kazachstan zijn uitgeprobeerd. De onderzoekers vonden tientallen manieren om de censuur te omzeilen door gebruik te maken van gaten en fouten in de verdediging die volgens de makers moeilijk ‘manueel’ te vinden zouden. Een nieuwe stap in de wapenwedloop op het web.
“Met Geneva zijn we voor het eerst in het voordeel tegenover de censuur”, zegt Dave Levin. “Geneva is de eerste stap in een nieuwe wapenwedloop tussen de ki van censoren en hun opponenten. Die wedloop winnen brengt uiteindelijk miljoenen de vrijheid van meningsuiting en communicatie die ze nu niet hebben.”
Alle informatie die verzonden wordt via het wereldwijde web wordt in stukken gebroken door de computer van de verzender en door de ontvanger weer aan elkaar geplakt. Een manier om greep op die stroom te krijgen door censoren is die pakketjes te bekijken die worden verzonden tijdens een zoekactie. Bij bepaalde trefwoorden gaat dan het alarm en wordt het verzoek geblokkeerd. In China is dat, onder veel meer, het woord ‘Tiananmen’ (Plein van de Hemelse Vrede in Peking), in sommige landen zelfs ‘Wikipedia’.
Geneva verandert de manier waarop die pakketjes worden verzonden. zodat de censor de verboden termen niet vindt. Geneva is, wat genoemd wordt, een genetisch algoritme dat is ontwikkeld door Levin en zijn medeonderzoekers. Het heeft iets weg van de manier waarop genetische informatie in een cel wordt gebruikt. Het werkt op de achtergrond als de gebruiker op het web actief is. Net als in de cel vormt Geneva instructies. Geneva werkt niet met genen maar met stukjes code. Die doen los van elkaar erg weinig, maar gecombineerd kunnen ze ontwijkingsstrategieën uitvoeren om informatiepakketjes op te breken, te herschikken en te verzenden.
Daarbij leert Geneva van zijn vorige ontwijkingsmanoeuvres. Door dat ‘evolutionaire’ proces is het algoritme in staat snel ontwijkingsstrategieën te onderkennen, stellen de onderzoekers hoopvol.
“Dit keert de huidige aanpak van onderzoekers met betrekking tot censuur helemaal om”, zegt Levin. “Normaal bepalen we hoe de censor te werk gaat en proberen daar omheen te gaan, maar nu laten we Geneva uitzoeken om dat te doen en leren we welke strategieën de censor heeft door te zien hoe Geneva ze omzeilt.”
Praktijk
De onderzoekers hebben hun algoritme in harde praktijk getest. In China combineerden ze Geneva met Chrome. De trefwoordenblokkade kon er mee worden omzeild. In India konden ze er mee geblokkeerde webstekken bezoeken en ook in Kazachstan zou Geneva de censuur met succes een loer hebben gedraaid.
De onderzoekers zijn van plan hun kind vrij te geven om zijnhaar eerzame werk te doen. Het probleem is natuurlijk nog hoe je Geneva bij de mensen krijgt die haar nodig hebben. De onderzoekers bekijken daarom ook nog de mogelijkheid om Geneva te installeren op de server waarop de gecensureerde inhoud staat in plaats van op de computer van de gebruiker. Dat zou dan betekenen dat allerlei nu nog geblokkeerde webpagina’s toegankelijk zullen zijn voor iedereen (zolang de censor daar niet weer wat op gevonden heeft, enz.) terwijl zijhij daarvoor niks hoeft te doen.
Bron: Science Daily