Populaire toepassing Ai.type is hartstikke fout

Ai.type-fraude

Een Ai.type-toetsenbord (afb: aitype.com)

Ai.type is een virtueel toetsenbord voor Androidtelefoons. Via die toepassing worden aankopen gedaan waar die gebruikers niets van af weten. Google heeft de toep uit zijn winkel gegooid, maar het progje zou nog op miljoenen Androidfoons te vinden zijn. Er wordt aangeraden je telefoon te kuisen van de toepassing en je bankrekening in de gaten te houden.Ai-type is een toep om om een virtueel toetsenbord aan te passen aan je smaak, maar zit kennelijk ook met zijn vingers in je portemonnee door je aankopen te laten doen waar je niks van af weet. De kwalijke eigenschappen van Ai.type werden ontdekt door het digitale-beveiligingsbedrijf Upstream via diens platform Secure-D. Daarin werkt het bedrijf samen met telecombedrijven.
De toepassing is een vorm van verborgen reclameactiviteiten. Het lijkt dan net alsof de gebruiker zaken aanklikt (zonder dat die zich daar van bewust is). Die kosten vaak geld en dat gaat ten koste van de bankrekening van de gebruiker. Upstream zegt op de netwerken die het bedrijf controleert zo’n 14 miljoen verdachte transacties te hebben geblokkeerd (met een waarde van 18 miljoen dollar). Die aankoopopdrachten kwamen van zo’n 110 000 toestellen over de hele wereld.

In het totaal zou het gaan om zo’n 40 miljoen ongeautoriseerde transacties. Google heeft de toepassing in juni verwijderd van Play Store, maar Ai-type is nog op heel wat Android-toestellen aanwezig. Het progje zou ook nog in de winkel van Apple te vinden en op diverse plaatsen buiten Google Play waar toepassingen voor Android zijn te laden. Upstream raadt aan je toestel te controleren en, indien aanwezig, Ai-type te verwijderen. Ook zou het zinnig zijn je bankafschriften na te kijken.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat Ai.type in de beklaagdenbank zit. In 2017 werden via de toepassing door een slechte beveiliging gegevens van 31 miljoen gebruikers doorgesluisd. In 2011 werd ontdekt dat de voorspellende toetsaanslag werkte door alle gegevens die door gebruikers waren ingevoerd, zonder enige codering, door te sturen naar de  servers van de uitgever van de app.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.