De federale handelscommissie in de VS heeft een boete van vijfmiljard dollar (zo’n 4,5 miljard euro) goedgekeurd voor de manier waarop dit sociale medium gegevens verzamelt, opslaat en gebruikt. De handelscommissie is inmiddels tot overeenkomst met Facebook gekomen. Het is verreweg de grootste boete in de VS zijn voor een techbedrijf, vele malen hoger dan de boete van 22 miljoen voor Google in 2012. Toch schijnt Facebook weinig in de weg gelegd te worden om gegevens te verzamelen en te delen met derden.
Het lijkt er op dat de VS Europa volgen in het beboeten van de bijna monopolitische techbedrijven. Het onderzoek van de handelscommissie werd in gang gezet door de ontwikkelingen rond de affaire met het, inmiddels failliete, Britse bedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf had een handeltje opgezet om gegevens van Facebookgebruikers te verzamelen en te gebruiken van gebruikers zonder dat die daar wat van af wisten.
De handelscommissie vond dat Facebook een eerdere privacyovereenkomst uit 2011 met dat bedrijf had geschonden. De techbedrijven liggen ook in het eigen thuisland onder vuur. Het congres, het Amerikaanse parlement, onderzoekt of die bijna almachtige bedrijven niet moeten worden gesplitst zoals ooit met de oliemaatschappij Standard Oil is gebeurd.
Winst
Die boete is een enorm bedrag, maar vergeleken bij de gigantische winst die dat bedrijf in 2018 maakte (55 miljard dollar, bijna 50 miljard euro) lijkt die op ‘wat los geld’. Bovendien zit het bedrijf nog op een pot met geld (40 miljard dollar). Vreemd genoeg steeg de aandelenkoers ook nog eens naar de hoogste waarde in het afgelopen jaar. Het lijkt wel of alle ‘ellende’ de afgelopen tijd Facebook niet kan deren.
Bron: New York Times