Facebook geeft e-mailgegevens door zonder toestemming

Facebook-F in brilFacebook zegt met een wachtwoordverificatie te stoppen, waarbij gegevens worden verzameld. Daardoor zouden adresboeken van 1,5 miljoen Facebookers ‘onopzettelijk’ zijn verzameld, zonder dat de gebruikers daarvan op de hoogte waren, laat staan toestemming hadden gegeven. Het smoelenboek lijkt niet op te houden met blunderen (als het geen opzet is) of op een gluiperige manier gegevens bijeen te graaien.
De ontdekking volgde op kritiek op de eis dat nieuwe gebruikers hun wachtwoord voor meel moesten gebruiken als onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Het werd als snel duidelijk dat deze domme methode de aanleiding was tot het verzamelen van contacten van de nieuwe gebruikers, zonder dat zij daar toestemming voor hadden gegeven.
Berouw komt altijd na de zonde: Facebook moest dus wel toegeven dat dat fout was en zie met die idiotie gestopt te zijn. Volgens een woordvoerder van Facebook zouden de vergaarde e-@dressen met niemand zijn gedeeld. “Wat gebruikers willen delen kunnen ze aangeven bij de instellingen.” Wie gelooft dat nog?
Toen de vreemde praktijk begin april werd ontdekt, zei Facebook dat het de wachtwoorden nergens opsloeg (hoe werkt die verificatie dan?; as), maar zei niets over het roven van de adresboeken. Later zei Facebook die te gebruiken voor suggesties van vrienden van de Facebookers, wat toch tamelijk vreemd klinkt. Dan moet je op zijn minst hebben bijgehouden van wie je die adressen hebt gejat, toch? Ik kan je hier en nu verzekeren dat dit niet het laatste akkevietje is dat over het smoelenboek bekend is geworden. Het schijnt de Facebookers overigens weinig te deren…

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.