Werknemers in VK gemicrochipt (?)

Een microchip van BioTeq (afb: BioTeq)

Niet alleen de vakbonden maar ook de Britse werkgeversbond CBI maakt zich zorgen om het implanteren van een microchip bij werknemers. Die chip zou moeten dienen om de veiligheid te vergroten en zou de toegangspas moeten vervangen, maar zowel werkgevers als werknemers zijn er niet gerust op.
Het verhaal is natuurlijk al vaker verteld, maar het lijkt er nu op dat het in ieder geval in het VK menens wordt. Met zo’n microchipje krijgt de werknemer toegang tot zijnhaar kantoor, kan de auto starten of medische gegevens opslaan, om maar wat te noemen. Het Britse bedrijf BioTeq heeft al 150 van die microchips geïmplanteerd.
Het Zweedse Biohax levert chipjes die niet groter zijn dan een rijstkorrel. Het zou in gesprek zijn met advocaten- en financiële bureaus over de implantatie bij hun werknemers, waaronder een Brits bedrijf met honderdduizenden werknemers. Grote organisatiebureaus als KPMG. PwC en EY ontkennen degrelijke plannen te hebben. Deloitte onthoudt zich van commentaar.
CBI vertegenwoordigt 190 000 Britse ondernemingen. Een woordvoerder van de organisatie liet weten dat de organisatie niet gelukkig is met de ontwikkeling. “Bedrijven zouden zich meer op echte prioriteiten moeten richten en op het aantrekken van personeel.”
De vakbond TUC is eveneens ongerust. “We kennen al werknemers die bang zijn dat werkgevers meer controle krijgen ten koste van hun privacy”, zegt secretaris-generaal Frances O’Gradysaid. “Microchippen geeft werkgevers nog meer macht over werknemers. Er zijn risico’s en de werkgevers moeten die niet zomaar wegpoetsen of hun werknemers dwingen de chips te accepteren.”

Treinreizigers

Steven Northam van BioTeq zegt dat de 150 geïmplanteerde chips naar individuen zijn gegaan. Het bedrijf exporteert ze ook. Northam heeft ook zelf zo’n chip.
Volgens Jowan Osterlund van Biohax, vroeger doorboorde hij lippen en oren e.d. voor ringetjes, stelt dat de microchips voor financiële en wetsbedrijven de veiligheid zouden vergroten. “Die werken met gevoelige documenten. De chips bieden mogelijkheden beperkingen op te leggen voor wie dan ook.” Het scheelt ook in de (fysieke) controle, zegt de Zweed. Het bedrijf zou zo’n 4000 chips hebben afgezet, de meeste in Zweden. Het werkt met een bedrijf samen om treinreizigers te voorzien van microchips.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.