De Brit Tim Berners-Lee, destijds werkzaam bij het CERN in Zwitserland, wordt altijd gepresenteerd als ‘uitvinder’ van het wereldwijde web, maar dat lijkt me te veel eer. Hij heeft ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd aan de popularisering van internet, maar tijdens zijn ‘uitvinding’ bestonden er al ‘webachtige’ systemen. De laatste jaren heeft hij zich herhaalde malen bezorgd getoond over de toekomst van het web en nu heeft hij een plan ontvouwd dat het web veiliger en sterker moet maken. Onder andere Google en Facebook steunen zijn initiatief. Pas op als de vos de passie preekt!
Berners-Lee maakte zijn ‘webcontract’ bekend via zijn organisatie Web Foundation. Hij hoopt dat overheden, bedrijven en burgers ertoe willen bijdragen om het web te beschermen en te verbeteren.
Het volgend jaar bestaat het wereldwijde web officieel 30 jaar. Berners-Lee is bezorgd vanwege allerlei uitwassen die door en rond internet zijn ontstaan. Dan hebben we het over de onderlinge bejegening van mensen maar ook over de toenemende vormen van censuur op internet en niet alleen door landen die bekend staan als verstokte dictaturen zoals China.
De man is een idealist en hoopt dat de hele wereld kan profiteren van de mogelijkheden die het wereldwijde web biedt zonder haatkannonades, rondrovende veiligheidsdiensten en censuur. Zijn webcontract zou de basis moeten zijn voor een blijvend vrij en toegankelijk web. “Het is een overeenkomst. Het schildert eigenlijk een betere wereld dan we nu hebben. We kunnen beter, dat zegt het”, zei de wiskundige tegen CNet.
Burgers zouden altijd vrije toegang moeten hebben tot het web en hun privésfeer dient gerespecteerd te worden. In zijn visie moeten ook techbedrijven als Google en Facebook daaraan bijdragen. Vernieuwingen zouden louter verbeteringen voor de gebruikers moeten zijn. Daarbij zullen alle partijen partijen moeten samenwerken: techbedrijven, overheden, gebruikers. “We verwachten niet dat mensen dat doen uit altruïsme. Dat moet gebeuren door samen te werken”, zegt Berners-Lee.
Gebruikers belangrijk
Diezelfde geest van samenwerking zal ook nodig zijn voor de totstandkoming van het webcontract, gebruikmakend van de principes van de Web Foundation, vindt hij. Hij denkt dan aan werk- en discussiegroepen die alle gebruikers de mogelijkheid geven zich te uiten over zaken als open- en toegankelijkheid of anonimiteit en bejegening. Het uiteindelijke contract zou dan in mei volgend jaar getekend moeten worden.
Inmiddels hebben al zo’n zestig organisatie en overheden hun steun betuigd, waaronder de Franse regering, Google en Facebook. Zoals hierboven geschetst ziet Berners-Lee een belangrijke taak weggelegd voor de gebruikers.
Het zal mij benieuwen. Wat doen we bijvoorbeeld met al die overheden, inclusief de Franse, die maar al te gretig rondneuzen en inbreken op dat wereldwijde web? Of dat rare plan van de EU om nepnieuws op het wereldwijde web te stoppen? Dan hebben we het nog niet eens over discutabele regimes als die in China, Saoedi-Arabië en Rusland… Ik vrees voor Berners-Lee dat zijn plan een (mooi) plan blijft.
Bron: CNet