Russische spionnendienst GROe lijkt op oorlogspad

OPCW-gebouw in Den Haag

OPCW-gebouw in Den Haag (Afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt op een georkestreerde actie. Diverse westerse landen hebben Rusland beschuldigd van spionageactiviteiten via het wereldwijde web. Nederland heeft vanwege een webaanval op de organisatie verbod chemische wapens (in Engelse afko OPCW), gevestigd in Den Haag, in april vier Russische diplomaten/spionnen uitgewezen. Navo-aanvoerder Jens Stoltenberg heeft Rusland opgeroepen die webaanvallen, waarbij vooral de Russische militaire inlichtingendienst GROe een grote rol zou spelen, te staken. Rusland ontkent elke betrokkenheid, zoals gewoonlijk.

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft zeven Russische spionnen beschuldigd van digitale inbraken bij antidoping- en andere organisaties. Volgens het Verenigd Koninkrijk en Nederland zouden Russische spionnen die in Nederland opereerden het hebben voorzien op de OPCW en de commissie die onderzoek deed naar de ramp met het vliegtuig van Malaysian Airways vlucht MH17. De vier staan ook op de lijst die de Amerikanen schuldig hebben bevonden aan grootscheepse digitale inbraken.
Justitie in de VS denkt dat de antidopingorganisatie WADA werd ‘bezocht’ door de Russische inlichtingendiensten omdat die organisatie de uitsluiting van Russen in diverse takken van sport heeft ondersteund. Het ging om sporters die waren betrapt op dopinggebruik. De Russische spionnen zouden ook een Amerikaanse kernenergiebedrijf en de OPCW digitaal hebben aangevallen, aldus het Amerikaanse ministerie van justitie. OPCW heeft onder meer onderzoek gedaan naar het gebruik van chemische wapens in de Syrië en naar de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal (GROe) en zijn dochter Julia. In de Amerikaanse aanklacht wordt gesteld dat de aanvallen zowel op afstand als ter plekke zijn uitgevoerd door GROe-medewerkers, door hun doelwitten, onder meer, te bestoken via wifi-netwerken.

Nederland

De webaanval op de OPCW zou in april hebben plaatsgevonden en volgens defensieminister Ank Bijleveld zijn verijdeld door de MIVD na een tip van de Britten. Nederland heeft de vier uit Rusland ingevlogen GRO~e-spionnen uitgewezen. Over de aanval op de MH17-onderzoekscommissie zei Bijleveld dat de belangstelling van de Russische inlichtingendiensten in Den Haag bekend was en dat afdoende maatregelen zijn genomen. Ook Australië voegde zich bij het koor dat Rusland beschuldigde van digitale inbraken op grote schaal.
Ook de Russische webaanvallen leken georkestreerd. De mannen die bij de OPCW in Den Haag in de kraag zijn gevat bleken werkzaam bij dezelfde GROe-eenheid (26165) als die welke zijn beschuldigd van inbraken in de computers van de Democratische partij in de VS in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Australische en Britse spionnen zijn nu tot dezelfde conclusies gekomen als de Amerikaanse over de cyberaanvallen op Oekraïne in juli vorig jaar. Daar zat de GROe achter, stellen die diensten.
Die aanval leidde tot uitval van betaal- en computersystemen in, onder meer, ziekenhuizen, banken en openbaar vervoer en zou een schade hebben veroorzaakt van zo”n 8,5 miljard euro. Ook de digitale aanvallen op de antidopingorganisatie en op de MH17-onderzoekscommissie zouden door de GROe zijn uitgevoerd.

Zoals gewoonlijk ontkent Rusland elke betrokkenheid, maar het lijkt er op dat het bewijs tegen de Russische militaire inlichtingendienst zich opstapelt. Bovendien had Rusland bij al die zaken een belang. De Britse defensieminister Gavin Williamson stelde dat de aanvallen geen acties van een vooraanstaande staat zijn, maar van een pariastaat. “We zullen die met onze bondgenoten samen isoleren. Dat land moet duidelijk gemaakt worden dat dit niet kan.” Ronkende taal, dus. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.