Ik heb het net weer ingevuld, zo’n rijtje voorkeuren voor Google. Ik wil dit niet, ik wil dat niet en je mag me niet volgen, bijvoorbeeld. Als je Google Maps gebruikt dan vraagt Google of het programma gebruik mag maken van je locatie. Als je toestemt houdt Google je bewegingen bij. Dan komen de problemen. Ik weet niet hoe dat hier in de Lage Landen is, maar in de VS kan de politie die gegevens opvragen.
Volgens Google kun je die geschiedenis te allen tijde stoppen en dan wordt er niet langer bijgehouden waar je bent. Dat blijkt niet zo te zijn.
Ze maakt Google een ‘kiekje’ van de plaats waar je bent als je Maps opent. Het weerbericht in Android-telefoons (ook Google, tenminste het besturingssysteem) houdt ruweeg bij waar je bent (en past het weerbericht dienovereenkomstig aan. Met iPhone ben je er niet immuun voor als je Google Maps gebruikt.
Het opslaan van verblijfsgegevens in strijd met de voorkeuren van de gebruiker is verkeerd, stelt onderzoeker Jonathan Mayer van Princeton. Onderzoekers van Princeton bevestigden de uitkomsten van het AP-onderzoek bij verschillende Android-telefoons. “Als je de locatiegeschiedenis uitschakelt dan hoort dat ook te gebeuren. Dat lijkt toch vrij duidelijk.”
Reactie Google
Google voert aan dat het allemaal volmaakt helder is. “Er is een aantal manieren waarop Google je locatie zou mogen gebruiken voor een betere ervaring met inbegrip van je locatiegeschiedenis, web- en appactiviteit en andere locatiediensten. We geven daarvan een duidelijke omschrijving en ook de manier om die zaken in- of uit te schakelen en/of het wissen van de locatiegeschiedenis.”
Daartoe moet je naar web- en appactiviteiten, die standaard zijn ingeschakeld. Als je het verzamelen van je locatiegegevens stopzet dan zou dat ook gebeuren voor alle toepassingen en weblocaties. Locatiegeschiedenis uitzetten voorkomt alleen dat Google je activiteiten op je tijdlijn zet, maar voorkomt niet dat Google allerlei andere locatiekenmerken verzamelt.
Op je Googleprofiel kun je te weten komen wat er zoal over/van je verzameld wordt (myactivity.google.com) hoewel die gegevens niet echt overzichtelijk worden gepresenteerd. Het lijkt er op of Google die zaken met opzet ondoorzichtig heeft gemaakt. Uiteindelijk is het bedrijf groot geworden met het verzamelen van gegevens van gebruikers om die als ‘hapklare brokken’ te presenteren aan bedrijven die wat te verkopen hebben. .
Om het geheel te demonstreren maakten de onderzoekers een kaart aan van een medewerker met een Android-telefoon, waarbij het bijhouden van de locatiegeschiedenis was uitgeschakeld. Toch werd duidelijk dat de medewerker, Gune Acar, twee ritten met de trein had gemaakt naar New York, bezoeken had gebracht aan High Line-park, Chelsea Market, Hell’s Kitchen, Central Park en Harlem en, natuurlijk zijn eigen huisadres.
Google denkt er aan extra informatie te geven bij het reactiveren van web- en appactiviteit, maar dat is een beetje vreemd, aangezien die standaard staat aangevinkt.
Google verdiende het vorig jaar bijna 100 miljard dollar (een kleine 90 miljard euro). Het bedrijf heeft alweer een nieuwe toep bedacht om gebruikers op acties van lokale neringdoenden te wijzen. Die gebruikt ook gegevens uit Mijn activiteit om gerichte reclame mogelijk te maken.
Als je het verzamelen van locatiegegevens uitzet in web- en appactiviteit, dan stop je ook meteen het verzamelen van zoekinformatie door Google. Lijkt me geen probleem, toch?
Bron: ABC News