Google zou aan gecensureerde zoekmachine werken

Man met plastic tasje die tanks tegenhoudt

Man met plastic tasje zou in China niet te vinden zijn op internet

Acht jaar geleden trok Google zich terug uit China omdat de webgigant zich niet kon verenigen met de censuur die de Chinese autoriteiten van de zoekmachinereus eisten. Nu schijnt het bedrijf te werken aan een zoeksysteem dat uit de voeten kan met zwarte lijsten en verboden onderwerpen, zo meldt de New York Times op gezag van twee anonieme tipgevers.
Google zou ingenieurs aan het werk hebben gezet om zo’n gecensureerde zoekmachine te ‘bouwen’ . Dat systeem zou aan de Chinese autoriteiten zijn gedemonstreerd. Overigens zou dat niet meteen betekenen dat het bedrijf zich voorbereidt op een herintreding in de Chinese markt. Google onderzoekt wel vaker iets waar niets mee gedaan wordt. Ook het ‘klokkenluidersblog’ the Intercept meldde dat Google bezig is aan een terugkeer naar China.

Ondanks de dictatoriale praktijken die China er op na houdt, willen nogal wat westerse bedrijven toegang tot de gigantische Chinese markt, waarbij ze er vaak geen probleem mee hebben wat democratische normen en waarden overboord te zetten. Zo heeft Facebook programmatuur ontwikkeld om bepaalde de Chinese overheid onwelgevallige berichten tegen te houden. Overigens is dat bedrijf nog niet bij de Chinese autoriteiten langs geweest. LinkedIn is al weloverstag gegaan.

Mensenrechtenactivisten

Mensenrechtenactivisten spreken schande van die pogingen voor de Chinese dictatuur door het stof te gaan. Dan zou ook, onder veel meer, de webstek van de New York Times niet te bekijken zijn of de foto van de man met zijn plastic tasje voor tanks op het Plein voor de Hemelse Vrede in 1989. Ook Googlewerknemers lijken niet erg ingenomen te zijn met het project, zo blijkt uit interne discussiefora. Sommigen zouden hebben gewigerd aan het project mee te werken.

Bron NYT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.