Twaalf Russische militaire spionnen zouden digitaal ingebroken hebben in computers van presidentkandidate Hillary Clinton en de Democratische partij in aanloop naar de Amerikaanse presidentverkiezingen. Ze zouden tienduizenden berichten hebben gestolen en openbaar gemaakt. Dat zou op te maken zijn uit de aanklacht van de speciale aanklager Robert Mueller die de gebeurtenissen voorafgaand aan de verkiezingen onderzoekt. De beschuldiging komt vlak voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische presidenten in Helsinki.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten, die al eerder de Russen beschuldigden van de inbraken, waren die bedoeld om Donald Trump te helpen president te worden ten koste van de Democratische kandidate Clinton. In het laatste deel van de campagne werden verschillende berichten van Clinton verspreid die haar campagne schade zouden hebben berokkend.
Volgens de aanklacht zouden de Russische staatsspionnen gebruik gemaakt hebben van de schuilnaam Guccifer 2.0 om contact op te nemen met campagnemedewerkers van Trump met een aanbod te helpen. Op de dag dat Trump de Russen uitdaagde de ontbrekende e-berichten van Clinton te vinden zouden volgens de aanklacht Russische e-krakers voor het eerst hebben geprobeerd in de e-postbussen van haar eigen kantoor binnen te dringen. “Rusland als je luistert”, zei Trump op 27 juli 2016, “dan hoop ik dat je in staat bent de 30 000 ontbrekende berichten te vinden.” De FBI was net weer begonnen onderzoek te doen naar de elektronische correspondentie van Clinton.
Mueller stelt in zijn aanklacht niet dat campagnemedewerkers van Trump bij die inbraak actief zijn geweest, dat Amerikanen bewust met Russische agenten contact hebben gehad of dat de verkiezingsuitslag ook is beïnvloed door de inbraken en verspreiding van de e-berichten. Het Witte Huis noemde juist die punten om aan te tonen dat er geen beïnvloeding door de Russen is geweest. Het is (nog) onduidelijk of de kwestie in Helsinki aan de orde zal worden gesteld.
Badinerend
Trump heeft zich herhaaldelijk badinerend uitgelaten over het Russische aandeel in de grootscheepse e-kraak. Enkele uren voor de aanklacht openbaar werd, maakte Trump zich nog boos over de ‘stompzinnigheid’, bedoeld is het onderzoek van Mueller, die het erg moeilijk maakte met Rusland samen te werken. Ondertussen ontkent het Kremlin alle betrokkenheid. Moskou zou ook nooit het plan hebben gehad de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.
Het zou gaan om medewerkers van veiligheidsafdeling van de generale staf. Dat zou dezelfde groep zijn als die wordt aangeduid met Fancy Bear. Vooralsnog zitten de aangeklaagde veiligheidsagenten veilig in Rusland en het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze ooit voor een Amerikaans gerechtshof zullen verschijnen. Het lijkt er op dat de aanklacht is bedoeld de Amerikaanse openbare mening gunstig te stemmen.
In de aanklacht worden de agenten beschuldigd vanaf maart 2016 te zijn begonnen met het observeren van het elektronische verkeer van tientallen Democraten en campagnevrijwilligers, waarbij ze kwaardaardige code op de bezochte computers installeerden om zo netwerken binnen te dringen en informatie te stelen. In juni van dat jaar begonnen de spionnen onder fictieve namen als Guccifer 2.0 en DCLeaks tienduizenden berichten te verspreiden, aldus de aanklacht. Ook WikiLeaks speelde een grote rol bij die verspreiding.ABC News
Volgens de aanklacht heeft in de zomer van 2016 Guccifer 2.0 contact gehad met verschillende Amerikanen met inbegrip van niet nader genoemde kandidaat voor een zetel in het Congres. Die zou om gestolen informatie hebben gevraagd (en gekregen). Op 15 augustus zou Guccifer 2.0 contact hebben gezocht met campagnemedewerkers van Trump en hulp hebben aangeboden.
WikiLeaks
WikiLeaks zou, nog steeds volgens de aanklacht, contact hebben opgenomen met Guccifer 2.0 en hebben gevraagd om berichten van Clinton. Eerder zijn door de speciale aanklager al twintig personen en drie bedrijven beschuldigd mee te hebben geholpen de verkiezingen te beïnvloeden, waaronder campagnABC Newsemedewerkers en adviseurs van het Witte Huis waarvan er drie schuld hebben bekend. Dertien Russen zijn ervan beschuldigd een campagne op de sociale media te zijn begonnen ten faveure van Trump. Dat lijkt mij een vreemde aanklacht als je bedenkt dat Amerikaanse presidentskandidaten miljarden spenderen aan het beïnvloeden van de Amerikaanse kiezer.
Bron: ABC News