Digitalisering heeft misdaad stuk makkelijker gemaakt

LosgeldaanvalVolgens het webveiligheidsbedrijf McAfee en het centrum voor strategische en internationale studies (CSIS) kost webmisdaad bedrijven wereldwijd dit jaar zo’n 600 miljard dollar (pdf-bestand), bijna 500 miljard euro.  In 2014 zou dat nog 400 miljard (zo’n 325 miljard euro) zijn geweest. Digitalisering van de samenleving is handig, en heeft het voor de onderwereld een stuk makkelijk gemaakt.

“De digitalisering heeft bijna alle facetten in ons leven veranderd, met inbegrip van risico en misdaad. Die laatste is een stuk efficiënter geworden, met minder risico en is nog nooit zo gemakkelijk geweest”, zegt Steve Grobman van McAfee.
Het snelstgroeiende wapen van de webboeven is de losgeldtruc. zo stelt het rapport. Je computer wordt met een listige progje op slot gezet en je kunt je ‘vrijheid’ terugkopen voor een luttel bedrag. Er zijn nu zo’n zesduizend illegale ‘markten’ op het web waar losgeldprotuur wordt verkocht, stelt het rapport. En als dat de webboef nog te ingewikkeld is, dan kan hij een ‘aannemer’ inhuren die het digitale werk doet. Dienstverlening in de onderwereld schijnt opgang te maken (maar die is er natuurlijk altijd al geweest, denk aan de immer bloeiende branche van huurmoordenaars).

Kryptomunten

Volgens het rapport hebben de kryptomunten het voor de webboeven alleen maar aantrekkelijker gemaakt om hun digitale slag te slaan. Onlangs nog werden de servers van de Amerikaanse hippe autofabrikant Tesla gebruikt (misbruikt) om kryptomunten te delven. De rapportschrijvers denken dat als de bedreigingen bter genormaliseerd zouden worden en de veiligheidseisen beter gecoördineerd, bedrijven zich beter zouden kunnen beschermen. Zo’n advies is natuurlijk niet geheel belangeloos (McAfee).

Bron: CNet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.