Gaat Amazon je met droons bespioneren?

Bezorgdroon van Amazon

Eeen bezorgdroon van Amazon (afb: Amazon)

Een paar jaar geleden werd de mededeling van het Amerikaanse webwarenhuis droons te gebruiken voor de bezorging nog wat lacherig afgedaan, maar intussen lijkt dat toch allemaal heel serieus te worden. Handig toch? Alhoewel. Amazon schijnt een octrooi verkregen te hebben op een systeem waarmee gegevens van het afleveradres kunnen worden verzameld. Om aanbevelingen te doen, stelt Amazon, maar je zou dat spionage kunnen noemen en een inbreuk op je privésfeer.

Je voorbereiden op de toekomst betekent dat je steeds meer delen van je zult (moeten?) blootgeven aan de wereld. Dat niet eens meer sluipende proces is al jaren aan de gang, overigens. Amazon heeft onlangs een Amerikaans octrooi verkregen dat een inkijkje geeft in die ontwikkeling. Dat patent beschrijft een systeem waarmee een droon gegevens verzamelt van de woning waar hij/zij zijn pakjes aflevert.
Het is nu nog niet bekend welke gegevens Amazon gaat verzamelen met zijn bezorgdroons. In de octrooiomschrijving staat: “De verzamelde gegevens kunnen opgepikt worden door een computersysteem en daaruit kunnen kenmerken van het bezorgadres worden bepaald. Op basis daarvan zouden aanbevelingen gedaan kunnen worden.” Alles is heel omzichtig omschreven (zou kunnen), maar Amazon zegt eigenlijk dat Grote Broer meekijkt.
Je vraagt je dan natuurlijk af welke gegevens dat zijn en wat voor een aanbevelingen. Bouw een duivenplatje voor je raam waarop de droon zijn spullen kan lossen? Of kap die boom, want die staat in de aanvliegroute? Of misschien dat je beter geen was buiten kan hangen? Verrek, er staat toch wat in de octrooiomschrijving: de droon zou kunnen opmerken dat er pannen op je dak ontbreken en natuurlijk kan Amazon die leveren. Of dat je bomen gesnoeid moeten worden. Aardig toch of wordt dit wal al te klef?

Gluren

Dat begint toch verdacht veel op het hinderlijke gluren door die vervelende buurman te lijken. Man, bemoei je met je eigen zaken, zeg je tegen die klier, maar hoe reageer je als zo’n vriendelijk bedrijf dat doet? Als het aan de baas van het bedrijf Jeff Bezos ligt dan zijn die bezorgdroons binnenkort net zo gewoon als bestelwagens.
Zo dringen de Amazons van de wereld steeds dieper door in alle poriën van de samenleving en niet alleen de Amazons. Het is maar dat je het weet.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.