Gebruikers en webbeveiligingsonder-zoekers meldden dat in China de ook daar beschikbare berichtendienst WhatsApp op zijn minst deels werd geblokkeerd door de autoriteiten. Alleen met een privaat virtueel netwerk was de verstoring te omzeilen. Het zou vooral gaan om het blokkeren van het oversturen van bestanden als foto’s.
WhatsApp heeft een volledige versleuteling van de berichtgeving. Daarom geven sommige Chinezen soms de voorkeur voor deze dienst boven de ‘eigen’ WeChat. De Chinese censuur had het de afgelopen dagen toch al erg druk vanwege de vrijlating van de doodzieke dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Hij zou later overlijden, maar alle uitingen van sympathie voor Liu werden zoveel mogelijk de kop ingedrukt.
Onderzoekers van de universiteit van Toronto denken erachter gekomen te zijn hoe de Chinese censor dat voor elkaar heeft gekregen om afbeeldingen van Liu meteen van het web te verwijderen. De censor zou daarvoor beeldherkenning hebben gebruikt. De foto’s van Liu zouden ook de reden zijn dat de censuur bij WhatsApp ingreep. WhatsApp functioneerde wel zolang je maar geen beelden verstuurde.
Chinese webmuur
Volgens onderzoeker Nadim Kobeissi, die de verstoring bestudeerd heeft, blokkeerde de Grote Chinese Webmuur alleen de toegang tot WhatsApp-servers die bestanden zoals foto’s doorstuurden. Servers die alleen teksten doorgaven zouden ongemoeid zijn gebleven. Ook gesproken berichten zouden zijn geblokkeerd. Volgens Kobeissi zouden er geen aanwijzingen zijn dat de Chinezen de WhatsApp-berichten hebben geprobeerd te ontcijferen.
Een onderzoeker van de Chinese censuur die alleen onder de schuilnaam Charlie Smith bekend is stelde dat de Chinese censor niet in staat zou zijn gebleken WhatsApp selectief te blokkeren zoals ze bij WeChat gewoon zijn te doen. WeChat is Chinees en wettelijk verplicht met de censuur mee te werken. “Het zou me niet verbazen dat ze de volgende keer alle berichten van WhatsApp zullen blokkeren, zodat de Chinezen gedwongen worden diensten als WeChat te gebruiken.”
Op het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wist men van niets. Het lijkt er op dat ook de berichtendienst Signal last heeft gehad van storingen in de verzending van berichten. Voor China is het normaal om naar eigen goeddunken webdiensten te weren of te blokkeren met een verwijzing naar de nationale veiligheid.
De berichtendienst Telegram is al in China in de ban gedaan, nadat het Volksdagblad die dienst had aangewezen als communicatiemiddel tussen mensrechtenactivisten en hun advocaten. Zo dwing China haar onderdanen richting ‘bestuurbare’ berichtendiensten en andere sociale media.
Bron: ABC News