Rusland en China hebben de krachten gebundeld om de gevaren van de wondere wereld van het web, met name de vrijheid van meningsuiting, te bezweren. Het land van Poetin wil elementen van de Grote Chinese Webmuur inbouwen in het eigen Rode Web, die de voor de overheid onwelgevallige informatie van het web moet weren.
Eerder deze maand werd met een smoes het zakelijke netwerk LinkedIn geblokkeerd. Rusland wil een steviger greep op internet krijgen. Deze zomer werd de zogeheten Jarovajawet aangenomen, die bepaalt dat internetaanbieders die in Rusland actief zijn gebruikersgegevens zes maanden en metadata drie jaar moeten bewaren. Die maatregelen zijn ook in zich democratisch noemende landen niet uitzonderlijk.
Er schijnen in het Kremlin mensen rond te lopen die op een aanval op de vrijheid op internet aansturen. Zoals in alle, min of meer, autoritair bestuurde landen, zijn de Russische autoriteiten beducht voor de vrije informatieuitwisseling op het wereldwijde web.
In China zijn ze al aardig ver gevorderd met het breidelen van het woeste web. In april kwamen op het eerste webveiligheidsforum in Peking Chinese en Russische experts elkaar tegen. Onder de aanwezigen waren de Chinese staatsinternettsaar Lu Wei en en de ‘bouwer’ van de Grote Webmuur Fang Binxing. Van Russische zijde was Igor Sjtsjogolev present, adviseur van Poetin over internetzaken en oud-minister van communicatie.
Technologie van China
Het probleem voor de Russen is dat ze niet de middelen hebben de gigantische hoeveelheden gegevens door te spitten en te ‘ontdoen’ van onwelgevallige inhoud. Het westen komt niet in aanmerking vanwege de boycots. Op de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf Huawei aanwezig. Dat bedrijf levert opslagcapaciteit die nodig is voor het ‘filterwerk’.
“Huawei is in feite een staatsonderdeel”, zegt Gordon Chang, schrijver van ‘The coming collapse of China‘. “Zijn ontstaansgeschiedenis is onduidelijk en de groei veel te snel voor een privébedrijf. De overheid ondersteunt hun activiteiten en er is geen concurrentie van staatsbedrijven.” De Russen zien kennelijk geen andere oplossing dan de Chinezen toe te laten tot hun internetstrategie, want uit Rusland zelf schijnt niet de ‘oplossing’ te komen.
China zelf gaat onverdroten door met het afknijpen van het web, waarbij het dankbaar gebruik maakt van de Russische regelgeving. Zo hebben beide autoritair geregeerde landen baat bij de samenwerking.
Bron: the Guardian