Facebook bouwt censuurfilter voor China

Duimpje omhoog FacebookFacebook zou volgens krantenberichten werken aan een ‘censuurfilter’ dat de goedkeuring van de Chinese autoriteiten kan wegdragen. Ook techbedrijven zijn op de eerste plaats naar winststrevende entiteiten, welke mooie praatjes hun oprichters en bazen ook mogen rondstrooien.

Volgens de New York Times moet het ‘censuurfilter’ helpen Facebook China weer toegankelijk te maken voor het sociale netwerk. De krant baseert zich daarbij op verschillende anonieme bronnen. Het zou gaan om huidige en voormalige medewerkers van het sociale netwerk. Het ‘filter’ zou het derden, de Chinese censor, mogelijk maken onwelgevallige berichten tegen te houden. Daar zou ook mee kunnen worden voorkomen dat sommige berichten bij gebruikers in bepaalde gebieden terechtkomen. Volgens de anonieme bronnen van de Amerikaanse krant zou Facebookbaas Mark Zuckerberg zijn fiat hebben gegeven.

Aangeboden

Het zou niet zo zijn dat Facebook het filteralgoritme aan de Chinese autoriteiten heeft aangeboden. Het zou veel meer gaan om ideeën om Facebook weer voet aan de grond te geven in China. Het netwerk werd zeven jaar geleden verbannen uit China na onregelmatigheden in dat land waarbij 140 doden vielen. De berichtgeving op Facebook was de Chinese autoriteiten een doorn in het oog.
Het is niet ongewoon dat Facebook meewerkt aan censuurverzoeken van landen. In Rusland en Turkije, bijvoorbeeld, heeft het netwerk in het verleden op verzoek van die landen bepaalde berichten na publicatie geblokkeerd. Het censuurfilter voor China zou voorkomen dat dergelijke voor het regime onwelgevallige berichten publiek worden.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.