Landen pakken steeds vaker sociale media aan

De webcensuur stijgt

De webcensuur stijgt (afb: Freedom House)

Berichtendiensten zoals WhatsApp, Facebook en Twitter worden steeds vaker het slachtoffer van beperkende maatregelen door overheden, meldt Freedom House in zijn jaarrapport. De vrijheid op internet komt daarmee steeds meer onder druk te staan en niet alleen in de (semi)dictatoriale landen en gemankeerde democratieën als China, Rusland en Turkije. Volgens Freedom House zou dit het zesde opeenvolgende jaar zijn waarop de vrijheid op het wereldwijde web in de 65 beoordeelde landen weer meer wordt beknot.
“De nieuwe ontwikkeling is dat nu vaker berichtendiensten en belplatforms worden belaagd. Het gaat dan om beperkingen tijdens periodes van protest of nationale veilgheidsmaatregelen”, stelt het rapport. Vierentwintig van de 65 landen hebben tussen juni 2015 en mei 2016 de toegang tot sociale media beperkt. In de voorgaande periode waren dat er 15.
WhatsApp werd het meest aangepakt. Twaalf landen blokkeerden de dienst of perkten die in. In sommige gevallen probeerden overheden de toegang tot sociale media lastiger te maken om te voorkomen dat de activisten en demonstranten zich zouden kunnen organiseren. In Oeganda bijvoorbeeld moesten internetaanbieders WhatsApp, Twitter en Facebook blokkeren tijdens de periode voorafgaande aan de presidentsverkiezingen in februari en vervolgens weer bij de inauguratie in mei. “In beide gevallen was de blokkade bedoeld om ontevredenen die zich keerden tegen het al dertig jaar durende bewind van de president de mond te snoeren.”

Telegram

In Bahrein werd de berichtendienst Telegram enkele dagen geblokkeerd rond de vijfde verjaardag van een belangrijke protestmanifestatie. Het lijkt er op dat dat gebeurde om nieuwe demonstraties te voorkomen, stelt het rapport.
Sommige landen zijn kwaad op WhatsApp omdat die dienst versleuteling toepast. In Brazilië beslisten plaatselijke rechtbanken in de afgelopen periode drie maal om WhatsApp te blokkeren, nadat de dienst weigerde de lokale autoriteiten versleutelde communicatie ter hand te stellen. Moedermaatschappij Facebook betoogde vergeefs dat het bedrijf geen toegang tot die informatie heeft. Vandaar dat Brazilië dit jaar verhuisde van de categorie vrij naar deels vrij.

Niet alleen versleuteling was een reden om sociale media te blokkeren of in te perken. Soms was de dreiging dat sociale media en belplatforms de zaken van staatstelecombedrijven negatief beïnvloedden reden voor een blokkade of inperking. Typisch geval van eigenbelang. “Het beschermen van de eigen markt deed zich dit (gebroken; as) jaar vooral voor in het Midden-Oosten en Noord-Afrika”, meldt het rapport, waarbij het Marokko, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten met name noemt.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.