Cv-systeem Finland lamgelegd door massa-aanval

In Lappeenranta zaten mensen in de kou door massa-aanvala

Lappeenranta in de winter

Een massa-aanval zou op 21 oktober in de Finse stad Lappeenranta een collectief verwarmings-systeem hebben lamgelegd. Dat systeem zou niet het doelwit geweest zijn van de webaanval, maar een soort nevenschade van een grote aanval die delen van het Amerikaanse en Europese internet heeft geblokkeerd. Het systeem zorgt niet alleen voor verwarming maar ook voor ventilering en warm water.

Door de aanval, waarbij ook de servers waren betrokken waarop het regelsysteem was ‘gehuisvest’, moest de computer de verbinding vernieuwen. Daarna probeerde het automatische systeem het geheel weer op te starten, maar dat lukte niet, waarna de verbinding met de server verbroken werd en de bewoners in de kou kwamen te zitten. In die Finse stad vlak bij Rusland liggen de temperaturen al redelijk onder het vriespunt.
Dit soort grappen maakt duidelijk dat we heel voorzichtig moeten zijn met al die ‘slimme’ toepassingen en bediening op afstand. Vooralsnog lijkt het verstandig dit soort systemen niet aan internet te hangen. Ik denk dat het tijd wordt voor een apart  veel beter beveiligd internet-der-dingen en dat alle ‘slimme’ oplossingen gecertificeerd moeten worden. Dat neemt het risico van dit soort voorvallen niet helemaal weg, maar reduceert dat aanzienlijk (denk ik).

Bron: Futura Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.