Waarom laten we ons door de overheid bespioneren?

NSA-sprionageHet grappige is dat er eigenlijk twee ontwikkelingen dwars tegen elkaar in gaan. Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is het bewustzijn van de ongebreidelde nieuwsgierigheid van onze overheid sterk gegroeid en zijn er allerlei reacties op gang gebracht die daar paal en perk aan moeten stellen. Daar tegenover staat de ontwikkeling van wat wordt gezien als een grote bedreiging: het terrorisme. Voorlopig maakt het verkeer aanzienlijk meer slachtoffers dan het terrorisme, maar daar schijnt niemand om te malen. De grootscheepse spionage en het binnenhalen van grote hoeveelheden communicatiegegevens, met als argument terrorismebestrijding, is een aantasting van onze persoonlijke levenssfeer, betogen mensenrechtenorganisatie in de Britse krant the Guardian. Dat moet dus stoppen. Er is een zaak aanhangig gemaakt voor het Europese hof van mensenrechten.
Snowden heeft wat losgemaakt. Nu is er weer een film in roulatie waarin gepleit wordt hem niet te straffen voor het stelen van geheime NSA-informatie. De Amerikanen maken zich druk om hun eigen persoonlijke levenssfeer, maar wat er met de privacy van buitenlanders gebeurt zal ze koud aan hun kont roesten.
Vorige week nog bepaalde een Britse rechtbank dat de Britse inlichtingendiensten onwettig hadden gehandeld door al meer dan tien jaar hun grootscheepse spionageprogramma’s voor het publiek geheim te houden. Nu zal ook het Europese hof voor de mensenrechten zich over de zaak buigen, die onder meer is aangezwengeld door Privacy International en de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Bij dat hof zijn 47 landen aangesloten. De uitspraken van het hof zijn juridisch bindend.

In Amerika blijft, ondanks wat cosmetische ingrepen, wettelijk alles nagenoeg bij het oude. Dat wil zeggen dat de inlichtingendiensten hun gang kunnen gaan. Die activiteiten gaan niet alleen in tegen de Amerikaanse grondwet, maar ook in tegen de internationale rechtsovereenkomsten, zo betogen ACLU en Privacy International in het opinieartikel. Dat internationale recht is een soort universele taal die geldt voor eenieder die tot de menselijke soort hoort, vinden ze.

Internetkabels

In de zaak voor het Europese hof wordt een uitspraak gevraagd over de grootscheepse spionage van het internetverkeer via zeekabels door de NSA en de toegang die de Britse tegenhanger van die Amerikaanse dienst, GCHQ, kreeg tot die verzamelde informatie. Zo zou de NSA elk mobiele-telefoongesprek van tenminste twee landen hebben opgenomen, lijsten hebben verzameld van honderden miljoenen persoonsgegevens en bij profielen van Google- en Yahoo-gebruikers hebben ingebroken.

Volgens het internationale mensenrecht moet de overheid precies omschrijven waarnaar zij, of beter gezegd de inlichtingendiensten, op zoek is. De overheid moet natuurlijk zorgen voor de veiligheid van de burgers, maar dat betekent die die burgers daarmee meteen rechteloos zijn geworden. Massaspionage is daarbij niet toegestaan, stellen ACLU en Privacy International. Frankrijk heeft de mogelijkheden van zijn veiligheidsdiensten aanzienlijk uitgebreid en ook Nederland vindt dat de veiligheidsdiensten weinig in de weg moet worden gelegd. Terrorisme, mevrouwtje. U wil toch niet opgeblazen worden?

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.