Volgens de Volkskrant is de privécommunicatie van duizenden Nederlanders in handen gekomen van het Australische bedrijf Appen, dat zich toelegt op spraak- en zoektechnologie. Het gaat om telefoon- en chatgesprekken uit 2010 en 2011. Volgens deskundigen kan het niet anders dan dat de communicatie is afgetapt door de Britse inlichtingendienst GCHQ en aan Appen is gegeven voor het verbeteren van de technologie die spraak in tekst omzet.
Het gebruik van de privécommunicatie is bij toeval ontdekt door een voormalig medewerkster van Appen, die haar bevindingen doorgaf aan de Volkskrant. Zij is Nederlandse en werkte in 2011 vanuit Groot-Brittannië voor Appen en moest duizenden geluidsfragmenten beschrijven. Waarom ze dat nu pas heeft doorgegeven meldt de Volkskrant niet.
In de korte fragmenten hoorde ze Nederlanders met elkaar bellen en chatten. Opvallend vaak ging het om taxichauffeurs in de regio Den Haag. Ze herkende ook de stem van een ex-vriend die een boodschap insprak.
Telecomexpert René Pluijmers van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau denkt aan een veiligheidsdienst. “De Britse dienst GCHQ tapt tientallen glasvezelkabels die ook uit Nederland komen en heeft sinds 1981 ervaring met spraakherkenning. Zij hebben een belang om gesprekken en data geautomatiseerd te identificeren. Aan Appen kunnen ze getapte gesprekken geven om de software te verbeteren die dit kan.”
Volgens Constant Hijzen, inlichtingendeskundige van de universiteit van Leiden, past het verhaal in een bredere trend. “Grotere geheime diensten hebben moeite met het verwerken van data. Het is logisch dat zij software willen ontwikkelen om die data sneller te gebruiken. Britse en Amerikaanse diensten werken regelmatig samen met het bedrijfsleven.”
Geen kwaad
Vodafone, het telecombedrijf van een van de afgeluisterde Nederlanders, zegt van niets te weten. Ook Appen weet van de prins geen kwaad: “Alles wordt gedaan met hun toestemming.” Verder wil het bdrijf geen ‘details’ geven.
Bron: de Volkskrant