Manuel Aeschlimann, burgemeester van Asnières a/d Seine, een plaats van 80 000 inwoners in de Parijse regio, wil de surveillance in zijn gemeente voor een deel laten uitvoeren door droons. Hij verbaast zich erover dat dat nog niet eerder elders in Frankrijk is geopperd. “Je kunt niet heel de stad volhangen met camera’s. De droons zijn de oplossing”, zei de burgervader in het dagblad le Figaro. Droons zouden 95% van zijn problemen oplossen. Niet iedereen is even enthousiast als Aeschlimannd, die een partijgenoot is van oud-president Sarkozy.
Nu al hangen er 75 bewakingscamera’s in Asnières. De stad, met ‘moeilijke’ buurten, beschikt over 65 politieagenten. Hij heeft nu bij boven hem gestelde autoriteiten toestemming gevraagd om met droons te mogen patrouilleren. Volgens Le Monde, waar ik dit bericht uit oppik, is het plan gevaarlijk, dagdromerij en betekent de uitvoering een aanslag op de burgerlijke vrijheid. Volgens de Franse krant zijn droonpatrouilles ondoelmatig. Zo’n vliegtuigje blijft maar 20 minuten in de lucht en maakt nogal wat lawaai. Voor elke droon heb je dan iemand nodig om het ding te besturen, een ander om waar te nemen en een derde om te analyseren, zegt de krant. Ik denk zelf dat dat lichtelijk overdreven is, maar het is een feit dat je zo’n droon niet aan zijn lot kunt overlaten. ’s Nachts surveilleren wordt helemaal lastig niet in de laatste plaats vanwege het gevaar voor botsingen.
“Dit is Big Brother”, zegt de Franse mensenrechtenvoorvechter Michel Tubiana. “Als je dat doet beschouw je iedereen als verdachte. Zo verander je de aard van onze samenleving. Dat is geen democratie meer.”
De burgemeester zegt bij de wetsovertreders een gevoel van onveiligheid te willen veroorzaken. Reken maar dat de burgers van Asnières ook goed gek worden van dat constante gebrom (?) van de laagvliegende droons.
Er paar maanden geleden werd het in Noord-Dakota in de VS de politie toegestaan de droons te voorzien van pepergas, schietapparaten en geluidskanonnen. Nog even en je bent in de VS ook van bovenaf je leven niet zeker. Intussen lees ik dat in Chicago dit jaar al meer dan 500 moorden zijn gepleegd. Of daar ook de politiemoorden bij zitten weet ik niet.
Bronnen: Le Monde, de Volkskrant