De ICANN, een belangrijke spil in het ‘ronddraaien’ van het wereldwijde web, komt op eigen benen te staan. Na jaren getouwtrek zijn de VS bereid de zeggenschap over ICANN, verantwoordelijk voor het domeinnaamsysteem (DNS, het ‘adressysteem’ van het web), over te dragen aan een onafhankelijke organisatie.
DNS zorgt er, onder meer, voor dat bezoekers van een webstek gewoon het webadres kunnen gebruiken in plaats van dat ze telkens het IP-adres, een reeks getallen die de identiteit van aan het internet gekoppelde computers vormt, moeten invoeren. DNS ‘vertaalt’ deze IP-adressen automatisch naar computernamen en webadressen, en vice-versa. De organisatie zorgt er voor dat de DNS-servers veilig en stabiel blijven.Tot nu toe hadden de VS de zeggenschap over het DNS-systeem. ICANN ressorteert onder het Amerikaanse ministerie van handel.
Reeds in 1998, bij de oprichting van de International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), was afgesproken dat de invloed van de VS in 2006 kleiner zou worden en dat de ICANN uiteindelijk zelfstandig zou worden. Nu pas vindt de Amerikaanse regering de tijd rijp dat ICANN de DNS-servers volledig zelf beheerd.
Sommige Amerikaanse politici hebben veel kritiek op de beslissing het beheer van het DNS-systeem af te staan aan ICANN. Volgens hen zet dit de deur op een kier voor grootmachten als Rusland en China om zich met het systeem te gaan bemoeien. “Dit voorstel zal de macht van buitenlandse overheden over het internet fors doen toenemen’, schreef een groep Republikeinse senatoren, onder wie voormalig presidentskandidaat Ted Cruz, eerder in een brief aan de Amerikaanse regering.
Overheden
Ook in het buitenland is niet iedereen daar even blij mee. Landen als Rusland en China hadden liever gezien dat de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), een onderdeel van de Verenigde Naties, de touwtjes in handen kreeg. Een voorstel daartoe werd in 2012 door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië van tafel geveegd, omdat deze landen vreesden dat zeggenschap van te veel verschillende landen zou kunnen leiden tot mensenrechtenschendingen op het internet
Volgens ICANN is in de constructie die nu is afgesproken de kans klein dat overheden zich met het beheer van de DNS-servers gaan bemoeien. De organisatie baseert zich op consultaties met experts.
Binnen ICANN gaat er per 1 oktober wel het een en ander veranderen. Het wordt een organisatie met meerdere aandeelhouders, die straks elk hun zegje mogen doen. Het gaat om overheden, bedrijven en diverse groepen met expertise op internetgebied.
Bron: de Volkskrant