Duizenden huizen te begluren via gekraakte camera’s

Beeld van een bewakingscamera in Gouda

Beeld van een bewakingscamera in Gouda

De hele wereld kan meegluren via gekraakte bewakings-camera’s. Schuldige is de Russische webstek Insecam.org, die beelden van privécamera’s illegaal verspreidt.  Nederland staat met 592 camera’s ’te kijk’, België met 62. De zaak heeft in België tot onrust geleid. Staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer (Open VLD) is verbolgen en vraagt computerspecialisten van de federale politie in te grijpen.

Via de Russische stek Insecam.org, die livebeelden van privécamera’s illegaal verspreidt, kan iedereen meegluren op duizenden locaties. De stek, die al sinds eind 2014 bestaat, vormt een potentiële goudmijn voor inbrekers en dieven. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke wagens ze rijden, of er een waakhond in huis is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.
De stekbeheerder zegt dat hij de camerabeelden legaal verspreidt, maar dat klopt hoegenaamd niet, schrijft De Standaard. “Deze praktijken zijn onwettig, want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven”, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie, die eigenaars van bewakingscamera’s aanraadt om alles goed te beveiligen. De Backer heeft de federale politie gevraagd de zaak te onderzoeken.
De federale politie erkent het probleem, maar wijst vooral op de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de camera’s. “Zij gooien de beelden eigenlijk te grabbel”, zegt woordvoerder Peter De Waele.”Strikt genomen gaat het om hacking”, zegt De Waele, “maar de eigenaars van de bewuste camera’s maken het wel erg makkelijk. Ze gebruiken geen wachtwoord of behouden nog het standaardwachtwoord dat ingesteld staat voor elke nieuwe camera.”

De federale politie roept dan ook alle eigenaars van privécamera’s op om zo snel mogelijk een eigen, voldoende complex wachtwoord in te stellen. Zo wordt vermeden dat inbrekers en andere criminelen online kunnen zien wanneer je het huis verlaat. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) zal in deze zaak contact opnemen met de eigenaars van de gekraakte bewakingscamera’s.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.