Facebook mag in België internetters weer volgen

Duimpje omhoog FacebookFacebook mag Belgische internetters die niet bij het sociale medium zijn ingelogd weer twee jaar gaan volgen met zijn datr-koekie. Dat heeft het Brusselse Hof van Beroep besloten. Een kortgedingrechter bepaalde eerder dat Facebook moest stoppen met het volgen van Belgische internetters als zij niet ingelogd zijn. Het struikelblok voor het Hof was dat de zaak aanhangig was gemaakt als kortgeding, terwijl Facebook al jaren koekies gebruikt. De Belgische privacycommissie (officieel de commissie bescherming persoonlijke levenssfeer), die de zaak aanhangig had gemaakt, is teleurgesteld. Overigens kan de zaak gerechtelijk nog een vervolg krijgen.

Het gevolg van de uitspraak is dat Facebook geen  toestemming hoeft te vrage om Belgische gebruikers weer te mogen volgen op internet, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Facebook volgt met het datr-koekie Facebookgebruikers twee jaar lang om zo advertenties op de persoon te kunnen toespitsen. Gebruikers van Facebook geven daarvoor toestemming in de voorwaarden voor het gebruik van het platform, maar het sociale medium zet ook datr-cookies op apparaten van mensen die geen Facebook-profiel hebben of niet ingelogd zijn. De rechtszaak tegen Facebook was aangespannen door de Belgische commissie bescherming persoonlijke levenssfeer en de uitspraak kan internationale gevolgen hebben.
Het Belgische Hof van Beroep wijst de eerdere uitspraak af, omdat de privacycommissie onterecht een kort geding zou hebben aangespannen. Het Hof zag niet in wat er dringend was aan de zaak.  Facebook gebruikt al sinds 2012 datr-cookies en de privacycommissie is pas in 2015 met de zaak begonnen. Daarmee had de zaak geen spoedeisend belang.

Facebook is tevreden met de uitspraak, alhoewel die niet inhoudelijk maar procedureel van aard is. Een inhoudelijke procedure zal waarschijnlijk volgend jaar volgen. Als laatste redmiddel kan de privacycommissie nog naar het Hof van Cassatie.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.