Grote Broer rukt op in de VS

FBI-schildDe politie en FBI hebben het druk aan de vooravond van de partijconventies in de VS, waarin de Amerikaanse presidentskandidaten formeel worden aangewezen. De federale recherche en de politie in Cleveland, waar de Republikeinse conventie in juli zal worden gehouden, kloppen op deuren van bekende critici en burgerrechtactivisten en vragen naar hun plannen in juli, zo meldt de klokkenluiderstek the Intercept. Amerika krijgt steeds meer trekjes van een Grote-Broer-staat (zie George Orwells boek 1984).

Er worden in juli voor de conventie zo’n 50 000 bezoekers verwacht en kennelijk nemen de autoriteiten het zekere voor het onzekere. Daarin tonen ze zich buitenmate ijverig. Bij kringen van burgerrechtactivisten heeft deze overijver kwaad bloed gezet. “Het doel is simpel” , zegt kritisch advocate Jocelyn Rosnick. “Ze proberen mensen te intimideren en anderen te ontmoedigen wettig toegestane acties te ondernemen.” Meer dan twaalf mensen in en rond Cleveland hebben al gemeld dat ze bezoek hebben gekregen van de plaatselijke politie, de FBI, het ministerie voor binnenlandse veiligheid of de geheime dienst.

Een jonge vrouw die in mei vorig jaar werd gearresteerd tijdens acties als protest tegen het doodschieten van twee mensen door politieagenten, kreeg bezoek van de politie. Toen haar ouders vroegen of hun dochter in de problemen zat en waarom ze met haar kwamen praten, werd gezegd dat ze informatie zou kunnen hebben over plannen voor mogelijke gewelddadigheden rond de conventie van de Republikeinen. “Misschien moeten we eens praten over de grondwet”, zegt haar advocaat Michael Nelson. “De laatste keer dat we zulke dingen hoorden liepen dr.King en J. Edgar Hoover nog rond.” Dominee Martin Luther King werd in 1968 vermoord. Toen was de beruchte Hoover hoofd van de FBI.

FBI

De FBI bevestigt dat de bezoeken hebben plaatsgevonden ter voorbereiding op de komende conventie. “We bezoeken mensen die informatie zouden kunnen hebben waarmee een veilige omgeving rond de conventie kan worden gecreëerd”, zei een FBI-woordvoerder. De plaatselijke politie wenste niet te reageren. Het begint steeds enger te worden in Amerika: Grote Broer rukt op.

Bron:the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.