Gaat België gezondheidsgegevens verkopen?

Staatssecretaris De Backer

Staatssecretaris voor bestrijding sociale fraude, privacy en Noordzee De Backer (afb: Wiki Commons)

De overheid moet gezondheidsgegevens van burgers kunnen doorgeven, of zelfs verkopen, aan de farmaceutische sector, schrijft de Belgische staatssecretaris verantwoordelijk voor privacy Philippe De Backer (Open Vld) in zijn nieuwe beleidsnota. “We kunnen daar geld voor vragen, zolang dat terugvloeit naar de patiënt.”

De Backer behandelt in zijn beleidsnota privacy voor het parlement, onder meer, de grootschalige uitwisseling van gegevens. “Het concept van open data en big data biedt grote maatschappelijke en economische kansen. Zo zouden overheidsgegevens op het vlak van gezondheidszorg tot interessante innovaties kunnen leiden in de farmasector en omgekeerd.” Volgens de staatssecretaris krijgt de Privacycommissie nu al heel wat vragen van privébedrijven om toegang te krijgen tot gegevens van de overheid. Zo vragen verzekeringsmakelaars toegang tot het rijksregister van de burgers. “We moeten ons daar tegen wapenen en zelf beslissen welke gegevens we willen uitwisselen met de private sector en welke niet.”
Een van die partners zouden de mutualiteiten kunnen zijn. Die houden gezondheidsgegevens bij van hun klanten. “Die informatie interesseert de farmaceutische sector. Een uitwisseling van die gegevens moeten we bestuderen in de Privacycommissie.” In ruil voor hun persoonlijke gegevens kunnen patiënten dan een financiële compensatie krijgen. “We zouden daar geld voor kunnen vragen. Ik ben daar op zich niet tegen, zolang dat geld maar terugvloeit naar de patiënt. Denk maar aan lagere prijzen voor hun medicatie. Nu is de wet op de privacy te rigide.” Hij wil wel de de gegevens worden geanonimiseerd.
De Backer wil ook dat de mensen meer controle krijgen over hun gegevens. Hij wil dat er zo snel mogelijk een privacy’paspoort’ komt, waarop de houder kan zien wie welke gegevens van hem/haar gebruikt.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.