Democratische partij slachtoffer Russische e-krakers(?)

e-kraakRussische e-krakers zouden zich toegang hebben verschaft tot het computersysteem van de Democratische partij in de VS, zo meldt de Amerikaanse krant Washington Post. Ook de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou doelwit en slachtoffer van de Russische ‘staatskrakers’ zijn geweest.

In het systeem worden, onder veel meer, de resultaten van de voorverkiezingen verzameld. Ook zouden de digitale inbrekers de elektronische post en andere berichten hebben kunnen lezen. Het lijkt een beetje eigenaardig, want als die Russische staatskrakers nieuwsgierig waren naar de uitslagen van de voorverkiezingen, hadden ze gewoon de krant kunnen lezen.
Kennelijk kreeg de partij in april een tip. “Ons team heeft geprobeerd de indringers in ons systeem er zo snel mogelijk uit te gooien”, zei Debbie Wasserman Schultz, voorzitter van de partijorganisatie DNC.
Een ingehuurd beveiligingsbedrijf zou erachter gekomen zijn dat het om twee groepen ging. Ten minste een ervan zou banden hebben met de Russische overheid. Hoe dat bedrijf dat weet werd in het krantenbericht niet duidelijk gemaakt.
Ook de netwerken van beide presidentskandidaten Trump en Hillary Clinton zouden doelwit van de Russen zijn geweest, evenals andere computersystemen van de Republikeinse partij. Clinton denkt zeker te weten dat haar systeem niet is gekraakt. Een woordvoerder van de Russische ambassade in de VS zei van nets te weten (maar daarvoor worden ze ook betaald).

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.