“Rusland achter webaanval bij onderzoek MH17-ramp”

Brokstukken van het rampvliegtuig, vlucht MH17, op de rampplek

Brokstukken van het rampvliegtuig op de rampplek

Volgens de Duitse inlichtingendienst BfV zouden Russische geheime diensten achter de webaanvallen op de computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in oktober hebben gezeten. Kennelijk is geprobeerd werd informatie over de MH17-ramp te achterhalen.

Het vermoeden bestond al dat e-krakers ‘met waarschijnlijk een Russische achtergrond’ in oktober hebben geprobeerd de computersystemen van de OVV binnen te dringen. Volgens de BfV is deze webaanval van de Russische geheime diensten een losse operatie geweest. Die worden naast de langdurige operaties in de webspionage uitgevoerd.
De aanval op de OVV werd met nepservers gedaan met de bedoeling inloggegevens van onderzoekers te bemachtigen. De aanvallen vonden plaats voor en na de presentatie van het onderzoeksrapport op 13 oktober. Volgens de OVV is de poging niet geslaagd. Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald boven het front in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Het Japanse internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro, dat de aanvallen ontdekte, zei destijds dat die werden uitgevoerd door Pawn Storm, een georganiseerde groep internetcriminelen die sinds 2008 onder meer netwerken belaagt van het Witte Huis, de NAVO en de Oekraïense regering. Trend Micro, dat al langer onderzoek doet naar Pawn Storm, zei dat de organisatie opereert vanuit Rusland, maar had geen zicht op wie de organisatie aanstuurde.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.