De nieuwe versie van de webrauzer Opera komt met een ingebouwde mogelijkheid een eigen virtueel persoonlijk netwerk op te zetten. Met een vpn kun je, in principe, allerlei blokkades op het wereldwijde web omzeilen, zoals opgeworpen door dictatoriale staten China en Turkije. Ook andere blokkades, zoals die worden opgeworpen door, onder veel meer, omroepen en filmbedrijven, zouden daarmee hun betekenis verliezen. Overigens lijkt, bij nader beschouwing, meer op een geanonimiseerd internetgebruik dan op een eigen virtueel netwerk (maar dat kan aan mijn gebrekkige kennis liggen).
Met een eigen (virtueel) netwerk verhullen gebruikers hun locatie. Daarmee kunnen vpn-ers klippen omzeilen die overheden en bedrijven zoals Netflix opwerpen om te voorkomen dat ‘inhoud’ naar elders lekt, maar ook om blokkades die, bijvoorbeeld, in Turkije werden opgeworpen om sociale media als twitter en facebook de mond te snoeren. Sinds Erdogan daar aan de macht is gekomen, heeft dat land steeds meer dictatoriale trekjes gekregen.
Opera zegt dat het persoonlijke netwerk snel genoeg is om films te zien in hd-kwaliteit (op het grootste formaat moet er heel wat gebufferd worden). Er zouden geen plannen zijn om een (betaalde) dienst op te zetten voor hogere snelheden en betere hoedanigheden. Het bedrijf wil niet zeggen of het privénetwerk ook in China werkt. Opera wordt binnenkort verkocht aan een Chinees consortium en het is overduidelijk dat de Chinese overheid niet bepaald gediend is van dit soort technieken om de eigen steeds strengere internetcensuur te mijden.
Bron: CNet