Het was niet te verwachten dat na het afblazen van het proces tegen Apple over het ontgrendelen van de iPhone van de San Bernardino-aanvaller Farook de strijd tussen de Amerikaanse regering en de telefoonfabrikant over het ‘openbreken’ van de beveiliging ten einde zou zijn. In een New Yorks proces tegen een drugshandelaar is het weer raak. Ondertussen bereidt de Amerikaanse senaat een wet voor die techbedrijven, net als nu al in Frankrijk mogelijk is, te dwingen mee te werken aan politieonderzoek.
Nu wil de Amerikaanse overheid dat de Amerikaanse rechter Apple dwingt de telefoon van de verdachte te ontgrendelen, ook al heeft die schuld bekent. In een eerder proces wees een rechter dat verzoek af, maar justitie gaat er van uit dat Apple de mogelijkheid heeft te helpen en dat ook zou moeten doen. Apple beschuldigt de overheid er van twee walletjes te willen eten. In maart liet justitie de eis vallen, toen de FBI aangaf zelf de telefoon te kunnen kraken, met enige hulp. Daar heeft de federale recherche weinig over naar buiten gebracht. Nu zou Apple de ‘reddende engel’ moeten spelen. Apple zegt het proces te zullen gebruiken om erachter te komen hoe de FBI de telefoon opengebroken heeft. Apple weigert de ‘slotenmaker’ van justitie te worden.
Het nieuwe gevecht komt op het moment dat er in het Amerikaanse senaat wordt gebroed op nieuwe wetgeving die totale versleuteling zou verbieden en waardoor techbedrijven gedwongen zouden kunnen worden mee te werken met opsporingsdiensten. Die voorgenomen wet krijgt veel kritiek van beveiligingsdeskundigen, maar ook uit de senaat zelf. Zwak is dat de FBI in de Farook-zaak steeds beweerd heeft dat alleen Apple in de beveiligde iPhone 5C kon komen, maar dat de telefoonbeveiliging toch te kraken bleek.
De betrokken senatoren, de republikein Richard Burr van Noord-Carolina en de democraat Dianne Feinstein van Californië, willen geen commentaar geven. “We werken er aan. De onderliggende gedachte is eenvoudig: als er een gerechtelijk bevel is justitie bij te staan, dan moet dat opgevolgd worden. Niemand staat boven de wet.” Die laatste toevoeging is wat merkwaardig, gegeven het feit dat het om een ontwerp gaat. Het Witte Huis, Barrack Obama dus, houdt zich verre van de wetmakende senatoren.
Bron: the Guardian