Met de opkomst van internet is het voor misdadigers een stuk makkelijker geworden om illegaal aan geld te komen. Ze hoeven daarvoor niet eens de deur meer uit, maar kunnen hun zaken regelen vanachter hun toetsenbord. Volgens Thomas Holt van de universiteit van Michigan (VS) verdienen webdieven met het stelen van debet- en creditkaartgegevens miljoenen. Dit zou de eerste studie zijn die een poging doet de revenuen van webmisdaad te schatten.
“In de afgelopen twee jaar zijn er honderden elektronische inbraken gepleegd om gegevens te stelen, waarvan die bij Target in 2013 een van de grootste was”, zegt criminoloog Holt. “Het gebeurt zo vaak dat de klant zich er niet druk om maakt. Ik krijg wel een nieuwe kaart, denkt die. Het is echter meer dan een ongemak. Het is een echt economisch probleem met grote economische gevolgen.”
Holt en zijn medeonderzoekers analyseerden drie Engelstalige en dertien Russischtalige webfora waar de gestolen informatie wordt ‘verhandeld’. De kopers proberen dan de bankrekeningen van slachtoffers te plunderen of op hun rekening aankopen te doen. Vijftig gestolen (gegevens van) debet- en creditkaarten levert de webdief tussen de twee ton en een miljoen euro op, schat Holm. De kopers lopen meer risico, maar die zouden aan die vijftig kaarten een paar miljoen euro kunnen ‘verdienen’ tot zelf zo’n achtmiljoen (als alle kaarten werken). In 2014 riep Holt op voor meer aandacht voor deze vorm van misdaad door de politie en voor meer internationale samenwerking. “Mijn doel is het mensen bewust te maken hoe belangrijk hun persoonlijke informatie is en wat die waard is. Als we het probleem niet zien en het alleen maar vervelend vinden, dan stimuleren we deze vorm van misdaad alleen maar.”
Bron: Science Daily