Prachtig die voortdurende elektronische verbondenheid, niet dan? In het presbyteriaans ziekenhuis in Hollywood kunnen ze er niet om lachen. Het computernetwerk van die instelling is geblokkeerd door krakers die losgeld vragen. In het Duitse Arnsberg (Noordrijn/Westfalen) heeft een virus het netwerk van het plaatselijke ziekenhuis lamgelegd. Dat is meer ziekenhuizen in Duitsland overkomen. Wordt het niet tijd dat dergelijke cruciale organisaties hun netwerken (grotendeels) loskoppelen van het grote wereldwijde web of zeg ik nu iets geks? Het Amerikaanse ziekenhuis heeft inmiddels in bitcoins betaald. Dat was lang niet de volle mep (een waarde gelijk aan € 16 000), maar kennelijk was dat genoeg voor de gijzelnemers.
Het Californische ziekenhuis heeft al meer dan een week te lijden van de ‘gijzeling’. Volgens een lokale bron zouden de krakers 9000 bitcoins eisen. Dat zou bij de huidige waarde van die virtuele munt gelijk staan aan zo’n € 3 miljoen. De politie van Los Angeles en de federale recherche FBI zijn vorige week vrijdag met een onderzoek begonnen nadat het ziekenhuis eerder vorige week had gemeld problemen te hebben met het netwerk, doordat dat was overgenomen door krakers. Volgens het Amerikaanse tv-stations moet het ziekenhuis weer heel ouderwets terugvallen op papier en op faxen en telefoons voor de externe communicatie. Enkele patiënten zouden naar andere, niet-gegijzelde ziekenhuizen zijn gestuurd.
In het Duitse Arnsberg werd het virus vorige week vrijdag ontdekt. Na de ontdekking is besloten het hele computersysteem stil te leggen om het virus onschadelijk te kunnen maken. Zondagmiddag was het systeem weer ‘in de lucht’. Tot die tijd heeft het ziekenhuis, behoudens noodgevallen, geen nieuwe patiënten aangenomen. Ook hier werd in de tussentijd de onderlinge en externe communicatie via telefoon en fax onderhouden. Bloedbuisjes moesten met de hand beschreven worden, het uitlezen van streepcodes was zonder computer niet mogelijk en meer van die zaken. De medische apparatuur was overigens niet van het computernetwerk afhankelijk.
Het virus was via een besmet e-bericht binnengekomen. Heel klassiek. Het ziekenhuis denkt dat het om een poging tot afpersing gaat. Er zouden onlangs meer bedrijven in Noordrijn-Westfalen soortgelijke problemen hebben gehad, zo meldt het ziekenhuis. Een ziekenhuis in Neuss (ook NRW) zou vorige week woensdag het slachtoffer van een webaanval zijn geworden. Daar schijnen de problemen nog voort te duren. Ook in Neuss is het computersysteem stilgelegd en ook daar schijn het virus via e-mail te zijn binnengedrongen. Ook andere ziekenhuizen in Duitsland schijnen het slachtoffer geweest te zijn van en in december was zelfs een ministerie van de deelstaat de klos.
Bron: Le Monde, der Spiegel